Is er verschil tussen mindfulness en meditatie?

Is er verschil tussen mindfulness en meditatie?

18 november 2021 0

Je hoort er steeds meer over: Yoga, Qigong, Tai Chi, mindfulness en meditatie om bijvoorbeeld je stress te verminderen. En yoga is wel redelijk bekend. Maar wat is mindfulness? Wat is meditatie? En vooral: wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie? Er zit wel degelijk een verschil tussen mindfulness en meditatie. Mindfulness is het bewustzijn wat ontstaat, als je doelgericht aandacht geeft aan wat zich op dit moment voordoet, zonder daar een oordeel over te hebben.

Meditatie draait meer om (mentale) stilte, zowel fysiek als mentaal. Als je mindfulness beoefent, ben je heel bewust met je aandacht bij wat je aan het doen bent. Je doet 1 ding tegelijk en dit doe je met volle aandacht. Je doet dit onder meer door te focussen op je lichaam. Die is namelijk altijd in het hier en nu en het is een mooie methode om uit je hoofd te komen.

Door hier aan te doen zou naar zeggen en schrijven minder piekeren, minder stress, meer energie, gelukkiger leven, betere concentratie, meer creativiteit, betere relaties en minder werkstress opleveren. Over meditatie is ontzettend veel te vertellen. Meditatie leert je om je niet te laten meeslepen door je gedachten of emoties. En niet zozeer om ze te stoppen want dat kan niet!

Waarom is rust nemen belangrijk? We willen allemaal gelukkig zijn, maar waarom? Worden we straks allemaal 100 jaar? Waarom is Yoga überhip en big business? We zijn massaal op zoek naar zingeving, maar waarom? Is er verschil tussen mindfulness en thoughtfulness? Wat is prestatiedruk? Genieten van het leven. Hoe doe je dat? Wat is levenskunst? Wat is een Zen momentje? Even je rust pakken! Wat is dat? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat is de Kabat-Zinn methode? Wat is de Jacobson methode? Is goed leren ademen belangrijk?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar