We zijn massaal op zoek naar zingeving, maar waarom?

We zijn massaal op zoek naar zingeving, maar waarom?

29 mei 2022 0

Het is een woord dat te pas en te onpas valt, in allerlei verschillende definities en in allerlei verschillende contexten. Waarom leven we, waarvoor leven we? Is zoeken naar zingeving hetzelfde als zoeken naar geluk? In Nederland kampen steeds meer mensen met zingevingsvragen. De toename van zingevingsvragen heeft meerdere oorzaken. Het wegvallen van godsdienst is er daar één van.

Want als we het niet voor God doen, voor wie dan wel? Naarmate de mens minder gelovig is en nog maar zelden een kerk gaan, gaan ze hun zingevingsvragen op andere manieren formuleren en op andere plekken stellen.

Een andere tak van sport waar zingeving steeds belangrijker wordt is dat van ons dagelijks werk. De aandacht voor zingeving en werk, en werkgeluk, springt steeds meer in het oog. Sommige bedrijven stellen zelfs een Chief Happiness Officer aan. Deze deskundige draagt zorg voor werkgeluk onder medewerkers, onder anderen door een betere samenwerking, meer productiviteit en meer creativiteit te bevorderen. Deze nieuwe functie wordt soms wat lacherig ontvangen, maar er gaat wel een signaal van uit. Waarom en waarvoor leef jij?

Waarom is angst voor de dood nutteloos? Genieten van het leven. Hoe doe je dat? Wat is levenskunst? Wat betekent zingeving? Waarom is Yoga überhip en big business? Is er verschil tussen mindfulness en meditatie? Wat is levenskunst? Wat doet levenshouding? Genieten van het leven. Hoe doe je dat? Wat is mentale gezondheid? Waarom zou ik mijn levensstijl omgooien? We willen allemaal gelukkig zijn, maar waarom? Wat is prestatiedruk? Wat is een Zen momentje? Even je rust pakken! Wat is dat?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar