Genieten van het leven. Hoe doe je dat?

Genieten van het leven. Hoe doe je dat?

16 januari 2022 0

Wat is genieten van het leven? Het meest gehoorde antwoord is héél véél leuke dingen doen! Maar, is dat écht genieten van het leven??? Héél véél leuke dingen doen?’?? Is dat het??? Minder moeten en meer genieten! Ook een veel gehoorde tekst vandaag de dag! We genieten allemaal op onze eigen manier van ons leven. Dat is voor een ieder op zijn of haar eigen moment of fase van het leven totaal anders.

Genieten is een gevoel, een ervaring of beleving. Soms lijkt het namelijk wel of we zijn vergeten HOE we moeten genieten. Denk maar eens aan dat we aan het piekeren zijn over iets in de toekomst, of dat we aan het twijfelen zijn over ons zelf, dat we iets moeten vinden of moeten oordelen over dingen die aan het gebeuren zijn en ga zo maar door.

Je kunt ook verleren om te genieten.

Van kleins af aan leren we om voornamelijk in de toekomst te leven. We denken niet alleen aan ‘als we later groot zijn’, maar ook aan de zaken die ons de komende weken gaan overkomen. We verheugen ons op de vakantie over een paar maanden, we vrezen het examen over drie weken en we zijn blij dat het eindelijk bijna weekend is. Ook kun je terugdenken aan een periode waarin je gelukkiger was of juist minder goed in je vel zat. Het verleden kan ons veel leren en we zijn er dan ook vaak mee bezig, vooral naarmate we ouder worden.

Doordat we voornamelijk in de toekomst, en soms in het verleden, leven vergeten we vaak het heden. En dat is bijzonder, want juist NU is het moment om gelukkig te zijn. Je kunt iedere seconde in je leven maar één keer beleven, dus waarom zou je hem besteden in afwachting van iets beters? Toch draagt genieten in hoge mate bij aan ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Het draagt bij aan onze gezondheid. Je geniet van het leven als je op de één of andere manier bewust bezig bent met de schoonheid van het moment. Als je regelmatig geniet van alles wat je doet en meemaakt wordt het leven namelijk een heel stuk leuker.

Genieten wijst op ervaren! Klinkt je ongetwijfeld als muziek in de oren. Dat kan fysiek zijn maar ook mentaal. Je kunt genieten van een mooie film, een boek, een kop koffie maar je kunt ook genieten wanneer je geknuffeld en bemind wordt. Maar ook die momenten dat je iets zag, voelde, hoorde, rook of proefde. De zon op je gezicht, dat heerlijke gerecht wat je proeft. Dat bij elkaar creëerde die mooie ervaring die je op dat moment voelde. Genieten wijst op levenslust en op ontspanning of rust. Het zit niet in je hoofd maar je voelt het ook echt, je ervaart het genot.

Hart en ziel zijn in verbinding met jouw lichaam wanneer je geniet. Kijk maar eens naar jezelf: hoe vaak gebruik jij het woord ‘moeten’? De hele dag is een aaneenschakeling van dingen die we MOETEN doen. Door dit constante ‘moeten’ ervaren we aan één stuk door stress en gunnen we onszelf niet de rust om los te komen van deze ongezonde hormonen.

Tegenwoordig zijn we zo bezig met alle doelen die we willen bereiken en alle dingen die we moeten doen, dat we haast vergeten dat we leven in het NU. Plezier in het leven krijg je door je zintuigen te gebruiken.

Waarom is Yoga überhip en big business? Wat is levenskunst? Wat doet levenshouding? Wat betekent jezelf kwijtraken? We willen allemaal gelukkig zijn, maar waarom? Even je rust pakken! Wat is dat? Wat zijn stilteretraites? Wat betekent in je kracht staan eigenlijk? Toe aan rust? Waardoor ontstaat mentale- en emotionele uitputting? Wat is een Zen momentje? Wat doet sporten met je? Is er een relatie tussen fysieke en mentale gezondheid? Wat is het belang van ritme? Zijn vitaal en fit zijn hetzelfde? Zijn gezond en fit zijn hetzelfde? We zijn massaal op zoek naar zingeving, maar waarom? Waarom is angst voor de dood nutteloos? Is er verschil tussen mindfulness en meditatie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar