We willen allemaal gelukkig zijn, maar waarom?

We willen allemaal gelukkig zijn, maar waarom?

4 februari 2022 0

Geluk… dat is iets waar veel mensen naar verlangen. Iedereen wil graag gelukkig zijn, maar hoe doe je dat? We zijn massaal krampachtig bezig met het gelukkig worden en zijn, gezond zijn en worden, de ganze dag door positief denken en ons fit en vitaal voelen. Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, is dé ziekte van deze tijd. Voor de één is dat gezond zijn, voor de ander is het een leven zonder problemen of pech, voor het ander is het religie en voor de ander is dat financiele of materiele rijkdom. Maar geluk kan ook voor iemand zijn om het in ieder geval beter voor elkaar te hebben dan de buren. Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden.

Gelukkig zijn is het tegengestelde van ongelukkig zijn, wat bestaat uit een gevoel van ontevredenheid en vaak samengaat met depressie, overspannenheid, woede of verdriet. Geluk is een gevoel dat van binnenuit komt en moet vooral niet komen vanuit het sociaal vergelijken. We zijn onszelf de hele tijd op sociale media met elkaar aan het vergelijken. Het ene gepresenteerde ideaalbeeld wordt dan vergeleken met het andere gepresenteerde ideelbeeld. Wanneer je je geluksbeleving laat afhangen van dingen die in de toekomst al dan niet gaan gebeuren doe je jezelf tekort. Want al die tijd dat je je doel nog niet hebt bereikt ben je niet optimaal gelukkig.

Bovendien kan het heel goed zijn dat je, wanneer je je doel dan eindelijk hebt bereikt, er helemaal niet zo gelukkig van wordt. Is geluk überhaupt bereikbaar? Vandaag de dag moet dit blijkbaar bij iedereen bovenaan op zijn of haar prioriteitenlijstje staan. Volgens Aristoteles was geluk het hoogste levensdoel. Vandaag de dat zijn we er met z’n allen in gaan geloven dat geluk maakbaar is, daardoor is er een pressie ontstaan om gelukkig te zijn. Wat maakt jou gelukkig?

Wat is prestatiedruk? Genieten van het leven. Hoe doe je dat? Wat is levenskunst? Wat is een Zen momentje? Even je rust pakken! Wat is dat? Wat betekent in je kracht staan eigenlijk? Is er verschil tussen mindfulness en meditatie? Waarom zitten miljarden mensen op sociale media? Is er een relatie tussen fysieke en mentale gezondheid? We zijn massaal op zoek naar zingeving, maar waarom? Is er verschil tussen mindfulness en thoughtfulness? Zijn groene smoothies echt gezond? Wat brengt gezond eten niet? Genezen op eigen kracht, kan dat? Waarom is zelfbeheersing belangrijk?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar