Hoe ontstaat pijn?

Hoe ontstaat pijn?

4 februari 2022 0

Iedereen heeft het wel eens gehad. We weten allemaal dat het een ongemakkelijk gevoel is. Pijn is een onaangename gevoel waardoor een persoon beperkt kan worden in zijn of haar dagelijkse activiteiten. Pijn heeft een belangrijke functie in het lichaam van ieder mens, het waarschuwt ons bij (dreigende) schade aan ons lichaam. Pijn zorgt ervoor dat we maatregelen nemen en ervoor zorgen dat ons lichaam op tijd kan herstellen.

Door je hele lichaam lopen zenuwen die nauw met elkaar in contact staan door lange uitlopers en miljarden contactpunten. Dit heet je zenuwstelsel. Je zenuwstelsel bestaat uit drie soorten zenuwverbindingen: zenuwverbindingen die je spieren aansturen, zenuwverbindingen die organen aansturen en zenuwverbindingen die boodschappen doorgeven aan je hersenen. Alle drie de zenuwverbindingen zijn betrokken bij het ontstaan van een pijnprikkel. Pijn kan in intensiteit variëren van mild, lokaal ongemak tot pijn die door merg en been gaat. Pijn kan acuut en kortdurend zijn, of een chronisch probleem worden.

Acute pijn is functioneel voor mensen. Het leert ons om lichaamsschade te voorkomen of potentieel schadelijke situaties te ontlopen en het beschermt het gewonde lichaamsdeel tijdens het genezingsproces. Wat pijn nog complexer maakt, is dat iedereen anders is en pijn op zijn eigen manier ervaart. Het is hierdoor moeilijk pijn te vergelijken of te meten.

Wat is door de pijn heen gaan? Hoe komt endorfine vrij? Wat is iron mind conditioning? Wat zijn de oorzaken van suikerhoofdpijn? Wat is acute nekpijn? Oorzaak krampachtige voetpijn met skeeleren? Welke voeding kun je het beste eten tegen spierpijn? Wat is spierpijn? Hoe rugpijn met skeeleren voorkomen? Wat is inspanningshoofdpijn? Wat is de relatie tussen angst, spanning en pijn?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar