Hoe komt endorfine vrij?

Hoe komt endorfine vrij?

26 maart 2023 0

Endorfines worden geproduceerd door de hypofyse (hypothalamus bij gewervelden) tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, pittig eten, liefde en een orgasme. Ze lijken op opiaten in hun vermogen om pijnstilling te veroorzaken evenals een gevoel van welbevinden en geluk.

Endorfine heeft een antalgische werking en hierdoor verhoogt de pijndrempel. Dit effect houdt wel tot 4 uur na het sporten aan. Hierdoor voel je spierpijn en andere klachtjes minder en hou je het hardlopen langer vol. Dit heeft als nadelig effect dat je ook alarmerende signalen zoals blessures minder goed ervaart.

Hoe ontstaat pijn? Wat is pijn incasseren? Wat is de relatie tussen angst, spanning en pijn? Wat is door de pijn heen gaan? Welke voeding kun je het beste eten tegen spierpijn? Wat is spierpijn? Wat zijn de 5 meest voorkomende sportblessures? Welke schade kunnen sportblessures veroorzaken? Wat zijn body hardening techniques? Welke risico’s loop ik als ik aan topsport doe? Is schreeuwen goed voor je? Wat doet lachen met je? Wat is iron mind conditioning?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar