Wat zijn de 10 meest voorkomende sportblessures?

Wat zijn de 10 meest voorkomende sportblessures?

27 mei 2022 0

Ben je net zo goed bezig met het bereiken van je sportieve doelstellingen als met blessurepreventie? De één kent zijn of haar lichaam beter dan de ander en voelt precies wat er met het lichaam is.

Een sportblessure ontstaat meestal als gevolg van een overbelasting, onjuiste trainingsopbouw of verkeerd materiaal. Natuurlijk zit een ongeluk ook in een klein hoekje. De 10 meest voorkomende sportblessures bij Dutch Unlimited Martial Arts en de tak van (multi)sporten waar wij ons in bevinden.

 1. Enkelblessure
 2. Lage rugblessure
 3. Knieblessure
 4. Polsblessure
 5. Schouderblessure
 6. Spierkramp
 7. Sleutelbeenblessure
 8. Zweepslag
 9. Hoofdblessure
 10. Nekblessure

Gelukkig kan een sporter preventieve hulpmiddelen gebruiken als bescherming tegen de explosieve overbelasting van spieren, banden en gewrichten. Om te beginnen is het natuurlijk goed om te weten hoe de meeste blessures ontstaan. De meeste sportblessures ontstaan acuut als gevolg van een klap, verdraaiing, val of botsing tijdens het sporten.

Gek genoeg stapt menig sporter, recreatief of professioneel, vaak in bekende valkuilen. Terwijl je jezelf met een paar simpele tips kunt beschermen tegen veel blessures.

 • Zorg dat je weet wat je moet doen bij blessures en weten hoe je ze kunt voorkomen!
 • Draag geschikte schoenen en kleding.
 • Gebruik bescherming als helm, polsbeschermers of een brace wanneer de sport daarom vraagt.
 • Bouw de training goed op.
 • Zorg voor een warming up en cooling down.
 • Spierversterkende oefeningen doen die helpen tegen bepaalde blessures en waar je baat bij hebt.
 • Let op je gezondheid.

Direct na dit trauma ontstaat vaak zwelling, waardoor het gewricht dik wordt, soms met blauwverkleuring. Bij een scheur van spier of pees kan het zijn dat je het gewricht tijdelijk niet goed kunt bewegen of belasten.

Wat zijn de meest voorkomende BMX blessures? Wat is een veel voorkomende ski blessure? Wat zijn de meest voorkomende badminton blessures? Wat zijn de meest voorkomende mountainbike blessures? Wat is een herstelcoach? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Wat zijn meest voorkomende blessures bij krachttraining? Wat is een energielek?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar