Is schreeuwen goed voor je?

Is schreeuwen goed voor je?

5 maart 2023 0

“Schreeuwen of krijsen is een typische oerreactie”. We doen het allemaal weleens: schreeuwen of krijsen. De mens schreeuwt omdat de woede uit het lichaam moet. Schreeuwen dient als een uitlaatklep en vermindert de spanning. Opvallend is echter dat mensen niet – zoals veel dieren – alleen schreeuwen of krijsen als er iets mis is of zich bedreigd voelen.

Schreeuwen of krijsen is een goede manier is om stress, frustratie en woede te uiten. Er komt zelfs endorfine vrij bij een goede schreeuw of krijs. Het is sowieso goed om je woede niet op te kroppen en uiting te geven aan je gevoelens om je hart te sparen.

Door stofjes zoals adrenaline, die vrijkomen als je boos bent, worden we aangespoord om in de ‘vechtstand’ te gaan. Je verheft je stem om het onrecht dat je is aangedaan recht te zetten om controle uit te oefenen over de situatie.

Boos zijn is naast bang, blij, bezorgd en bedroefd, een basisemotie. Er zijn natuurlijk nog veel meer emoties, maar deze 5 zijn de grootste en belangrijkste. Emoties zijn verbonden met onze gezondheid, maar hebben ook effect op ons leven en welzijn. Ook boosheid heeft belangrijke functies. Wanneer je boos wordt, merk je dat er over jouw persoonlijke grenzen, verwachtingen, of waarden heen wordt gegaan. Je wil dit niet zomaar laten gebeuren en hier iets tegen doen.

Heb je ooit wel eens je longen uit je lijf willen schreeuwen? Niks is beter dan een potje flink schreeuwen na een lange dag met de nodige druk op de ketel. Een flinke onweersbui met donder en bliksem waarbij de lucht volledig wordt geklaard en iedereen weer opgelucht kan ademhalen. Vergeet vooral niet dat flink schreeuwen of krijsen geen permanente oplossing is voor je mentale dingetjes. Maak ook werk van de dieper liggende bron.

Wat is stress? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Wat helpt mij om mijn gedachten los te laten? Helpt hard grommen, kreunen of schreeuwen tijdens het sporten? Neem ik genoeg tijd om te ontladen? Gaan mannen en vrouwen anders om met stress? Wat is frustratieagressie? Wat is een emotionele uitbarsting? Wat betekent hoog in je emotie zitten? Wat is mijn gemoedstoestand? Hoe kom ik van mijn woede af? Wat is levenskunst? Is agressie een emotie? Vechtsport als therapie: wat is dat? Wat te doen bij een paniekaanval? Wat betekent een kort lontje hebben? Wat is zelfbeheersing? Waarom is zelfbeheersing belangrijk?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar