Wat betekent een kort lontje hebben?

Wat betekent een kort lontje hebben?

22 januari 2023 0

Wie een kort lontje heeft, wordt snel boos, woedend of zelfs razend: hij of zij reageert (te) snel op iets wat hem prikkelt. Iemand met een kort lontje heet ook wel opvliegend. Deze uitdrukking is een vorm van beeldspraak. Soms loopt je boosheid zo uit de hand dat je ook woedeaanvallen krijgt. Een kort lontje met irritatie of een woede uitbarsting als gevolg komt vaak voort uit een periode van veel drukte en weinig tijd om je op te laden.

Vaak word je gewoon boos om niets, omdat iets niet meteen lukt of gewoon omdat de dingen niet gaan zoals je zou wensen. Doordat je systeem niet meer oplaad, raakt deze gedurende zo’n periode overbelast en maakt het overuren. Je gaat dan het gevecht aan en wil alles tot een goed einde brengen (overleven). Alles wat er dan, van buiten af, op je af komt wordt dan door jou (onbewust) gezien als een bedreiging en je wordt boos. Dit is een natuurlijke reactie en een strategie om te ‘overleven’. Het korte lontje is slechts een uitingsvorm van stress.

Wat is een driftkikker? Is schreeuwen goed voor je? Wat is een emotionele uitbarsting? Waar komt agressief gedrag vandaan? Wat te doen bij een paniekaanval? Wat is primair gedrag? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Wat doet stress met goed fatsoen? Wat is burn-out? Hoe herken je het en wat kun je doen? Wat zijn de voordelen van tegenslag? Wat is omdenken? Neem jij tijd om te ontladen? Wat betekent door het lint gaan?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar