Neem jij tijd om te ontladen?

Neem jij tijd om te ontladen?

27 november 2021 0

In het nieuws is veel aandacht voor de toenemende mentale klachten in allerlei soorten en maten. Voor ons mensen is ontladen super belangrijk! Je kunt je voorstellen dat als je niet genoeg ontlaad, je ‘vol’ komt te zitten. Overbelasting en overspannenheid ontstaat echter in perioden van te veel spanning en te weinig (stress)ontlading. Wanneer er bijvoorbeeld een verstoring is tussen de eisen die door een situatie gesteld worden, of die jij aan jezelf stelt, en dat wat jij kunt leveren binnen jouw mogelijkheden en capaciteiten, kun je hier druk en stress van ervaren. Zeker wanneer de omgang met de situatie in jouw belevenis belangrijke gevolgen heeft.

Wanneer deze disbalans aanhoudt en je voor een langere periode spanning ervaart, bouwt dit zich op en bij onvoldoende fysieke en emotionele ontlading blijft deze spanning in het lichaam te lang op een hoog niveau. Iedere externe prikkel die volgt, gaat gepaard met nog meer spanning wat kan leiden tot overprikkeling en langdurige stress. De ene emotie is wat heviger dan de andere. Emoties die je ontkent kunnen op de lange termijn fysieke pijn geven. En langdurige fysieke pijn kan weer mentale problemen geven. Iedereen is druk en heeft vaak op meerdere fronten ballen in de lucht te houden. Hoe is bij jou de balans tussen spanning en ontspanning? Weet je hoe te ontladen? Scan jezelf eens en maak dan de balans op.

Waarom zijn we tegenwoordig zo snel afgeleid? Wat is het belang van ritme? Heeft leefstijl invloed op je mentale en fysieke gezondheid? Heeft sport mentale voordelen? Wat zijn stilteretraites? Wat is levenskunst? Wat is een mentale reset? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat is de Kabat-Zinn methode? Wat is de Jacobson methode? Is goed leren ademen belangrijk?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar