Wat te doen met de opgekropte frustraties?

Wat te doen met de opgekropte frustraties?

19 augustus 2021 0

Helaas lopen veel mensen onnodig gefrustreerd rond. Frustratie is namelijk geen bestaande emotie. Iedereen ergert zich wel eens. En ook dat is niet erg. Je hebt weleens van die dagen. Een buurman die het een goed idee vindt om op zondagochtend zijn huis te verbouwen, een huisgenoot die jouw laatste yoghurt at waarmee je eigenlijk wilde ontbijten, vertraging met de trein, lang in de file staan en op werk gaat van alles mis. Vaak reageren we dan geïrriteerd en gefrustreerd. Niet leuk voor de ander, maar de irritatie kost vooral onszelf bakken met energie.

Als je in je frustratie en boosheid blijft hangen raak je verzuurd en dat is erg jammer voor jou en je omgeving. Als je je woede opkropt, verzuur je ook. Dus je zult je emoties toch echt af en toe moeten uiten. Frustratie is wat jij ervan gemaakt hebt, in je hoofd. Abstract. Een soort denkfout. Een misvatting. Kortom: jij bent degene die de frustratie creëert en in leven houdt, niet de mensen of dingen waarover je je ergert. Dingen die je jezelf wijs maakt, waardoor je een bepaald idee van hoe iets zou moeten gaan creëert in je hoofd. Verwachtingen, zijn het eigenlijk. En zodra die niet uitkomen, ontstaat er een discrepantie: je raakt gefrustreerd, omdat de werkelijkheid niet overeenkomt met je overtuigingen of verwachtingen.

Je hebt nu eenmaal niet alles in de hand. Niet die file, niet het gedrag van een collega waar je je aan stoort, niet het getik van de radiator – of wat jou ook frustratie bezorgt in het dagelijks leven. Erken dat, laat je overtuigingen een beetje los, denk wat minder in ‘moeten’ en je maakt jezelf veel flexibeler in het omgaan met frustraties. Dat is een hele kunst voor velen van ons. Frustratie heeft zowel lichamelijke als psychische gevolgen: We voelen stress in ons lijf en de polsslag kan aanmerkelijk veranderen ten opzichte van de normale situatie. De psychische gevolgen van frustratie zijn ernstiger dan de lichamelijke gevolgen. Dus heb je last van frustraties of ben je gefrustreerd om welke reden dan ook, doe er wat aan.

Waarom schamen we ons om te huilen? Wat is zelfbeheersing? Is schreeuwen goed voor je? Waarom sta ik altijd moe op? Waarom is rust nemen belangrijk? Neem ik genoeg tijd om te ontladen? Hoe kom ik van mijn woede af? Waarom helpt het niet om tegen iemand te zeggen ‘doe eens rustig!’? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat is de Kabat-Zinn methode? Wat is de Jacobson methode? Is goed leren ademen belangrijk?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar