Waarom schamen we ons om te huilen?

Waarom schamen we ons om te huilen?

7 juni 2024 0

We doen er alles aan om maar niet te huilen, want huilen is een zwaktebod. Op die manier is ons brein geprogrammeerd. Dat is iets wat de meesten hebben meegekregen van huis uit al vanaf ons kind zijn. Zeker als het publiekelijk gebeurt. Huilen is iets privé. Waarom schamen we ons voor onze tranen? Waarom schamen we ons om te huilen waar anderen bij zijn?

Mensen zijn de enige dieren die huilen en tranen vergieten. Door te huilen communiceren we dat we ons op dat moment overrompeld voelen door emoties. Huilen doen we meestal omdat we ons wanhopig, hulpeloos of machteloos voelen. Maar ook verdriet, angst, woede, schaamte, blijdschap, liefde, dankbaarheid en ontroering kunnen tranen veroorzaken.

Je brein heeft een schaamtereflex die getriggerd wordt door te denken dat huilen een teken van zwakte is. We rennen snel naar een wc, of wachten met huilen tot we thuis zijn. Sommigen huilen vaker dan anderen. Zij kunnen zich beter inleven in anderen, of ze zijn meer extravert. Niet iedereen zal zomaar ten overstaan van iedereen gaan huilen. Ook slaaptekort en vermoeidheid kunnen meespelen.

Zie het als een teken voor jezelf. Door je emoties te onderdrukken, kan de stress in je lichaam tot een ongezond niveau blijven toenemen. Door jezelf ervoor te straffen, kun je jezelf slechter gaan voelen. Een huilbui kan de lucht klaren, maar neemt zeker de oorzaak niet weg. Je huilt niet voor niks en misschien moet je iets in je leven veranderen? Huilen is niet iets om je voor te schamen of je te verontschuldigen, maar los vooral hetgeen op waarmee je probeert te dealen. Dus stop met je zorgen maken over wat anderen van je denken en huil als je wilt.

Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen? Waarom is hulp vragen zo moeilijk? Waarom mag een man niet huilen? Wie huilen er meer? Vrouwen of mannen? Waarom helpt huilen niet? Hoe leer ik omgaan met emotie, agressie en geweld? Wat is een emotionele uitbarsting? Wat betekent hoog in je emotie zitten? Wat is een emotionele explosie? Wat betekent publiekelijk voor de leeuwen gegooid worden of afgeslacht worden in de media? Wat is bodyshaming? Wat is de beste ademhalingstechniek? Is goed leren ademen belangrijk? Is hoogsensitief zijn een diagnose? Wat betekent een mentaal breekpunt? Wat betekent dat je lichaam in de overlevingsstand staat? Wat is ergens mee moeten dealen? Heeft alles een reden? Wat is een hard pak slaag incasseren? Wat is coping? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Wat is een mentale reset? Hoe kun jij jezelf opladen? Wat betekent aan je taks zitten? Wat is sociale druk? Wat zijn primaire reflexen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar