Wat is sociale druk?

Wat is sociale druk?

22 maart 2023 0

Of je het nu leuk vindt of niet, je wordt dagelijks beïnvloed door de invloed die anderen op je hebben. Dit fenomeen heet sociale druk. Sociale druk is de invloed die door een sociale groep wordt uitgeoefend om een ​​persoon zijn of haar houding, zijn of haar gedachten of zelfs zijn waarden te laten veranderen. Ook bekend als groepsdruk.

Sociale druk is iets anders dan het hebben van een druk sociaal leven. Een druk sociaal leven leiden, betekent weliswaar dat je zeer actief bent en altijd wel iets te doen hebt; je ervaart dit doorgaans als prettig. Het druk hebben is wezenlijk anders dan druk ervaren. Dat laatste is wel wat er gebeurt wanneer je te veel sociale druk ervaart. Wanneer kunnen en willen voor je gevoel omslaan naar “moeten”, kan dit voor problemen zorgen.

Veel jongeren ervaren steeds meer met de gedachte niet te willen onderdoen voor anderen. Zo kan het zijn dat jongeren leeftijdsgenoten als succesvoller zien en hierop baseren waaraan ze zelf moeten voldoen. Dit kan ervoor zorgen dat ze hun eigen hooggespannen verwachtingen niet bereiken, waardoor jongeren het gevoel krijgen gefaald te hebben. Juist omdat tegenwoordig het idee heerst dat je verantwoordelijk bent voor je eigen keuzes, voelen jongeren het als hun eigen falen als blijkt iets niet lukt.

Sociale druk is het tegenovergestelde van steun vanuit je sociale omgeving, een belangrijke factor die invloed heeft op je gedrag en de keuzes die je maakt. Sociale druk leidt ertoe dat je zegt en doet wat je niet wilt doen en jezelf verraadt. Als je toegeeft aan sociale druk, ben je ontrouw aan jezelf. Je raakt in de war en voelt je ongemakkelijk. Zeker wanneer je daar gevoelig voor bent of een uitgebreid sociaal leven hebt, kan sociale druk het je moeilijk maken om voor je eigen doel te kiezen.

Wat kun je doen tegen sociale druk?

  • Leer nee zeggen.
  • Werk aan je zelfrespect.
  • Versterk je eigen criteria.
  • Bevorder proactiviteit.
  • Overwin beperkende overtuigingen.
  • Overwin angsten en onzekerheden.
  • Elimineer negativisme en pessimisme.
  • Reageer niet meteen en vraag jezelf eerst af.
  • Gebruik assertieve technieken.
  • Blijf trouw aan jezelf.
  • Besef dat je het nooit 100% goed kunt doen.

Het verlangen om anderen te plezieren en door hen geaccepteerd te worden is volkomen natuurlijk. Desalniettemin is het eng om grenzen te stellen, anderen te weigeren en tegen te spreken. Misschien ben je zelfs heel bang om buitengesloten, afgewezen of beoordeeld te worden. Om met sociale druk om te gaan, moet je zelfvertrouwen ontwikkelen, dan weet je zeker dat het goed komt, ook als je bepaalde grenzen stelt. Maak vandaag nog een begin.

We willen allemaal gelukkig zijn, maar waarom? Helpt weerbaarheidstraining tegen overmatig piekeren? Wat is de valkuil van perfectionisme? Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen? Is mijn mindset bepalend voor mijn sportprestaties? Wat houdt mentale weerstand in? Wat is mental stretching? Wat is iron mind conditioning? Wat betekent jezelf kwijtraken? Wat is een mentale reset? Wat is ergens mee moeten dealen? Wat is coping? Wat is levenskunst? Wat betekent herpakken? Wat is een adaptieve mindset? Wat is burn-out? Hoe herken je het en wat kun je doen? Neem ik genoeg tijd om te ontladen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar