Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen?

Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen?

28 september 2022 0

Allemaal zijn we een beetje gevoelig voor de blik van anderen. De ene meer dan de ander. Als mens zijn we nu eenmaal sociale wezens en stiekem willen we allemaal ergens bij horen. Je kijkt als het ware door de ogen van een ander naar jezelf en wat je ziet bevalt je helemaal niet. 90 procent van onze communicatie is non-verbaal.

We zeggen dus bijna alles met ons lichaam en niet zozeer met de woorden die we spreken. Non-verbale communicatie vindt constant plaats, in tegenstelling tot een verbaal gesprek waarin je kunt pauzeren. Woorden kun je kiezen, inslikken of spuien, maar lichaamstaal is moeilijk te controleren en vindt bijna altijd onbewust plaats.

Sociale media maken dit niet makkelijker. In werkelijkheid wordt jij veel minder opgemerkt dan jij zelf denkt. Dit wordt het spotlight effect genoemd. Voor jou lijkt het alsof er een sterk zoeklicht op je gericht is, maar jij bent meestal één van de weinigen die jouw opmerkt. Men heeft meestal niet zoveel aandacht voor anderen en zijn bezig met hun eigen zaken. Met andere woorden: jouw zichtbaarheid voor anderen is minder groot dan jij zelf denkt.

Verlies jezelf niet in het verliezen in een zoektocht naar goedkeuring. Met de blik van anderen zal een ieder van ons moeten leren omgaan. Vergeet ook niet, zoals jij naar jezelf kijkt, wil niet zeggen dat anderen jouw ook zo zien. Neem dit inzicht met je mee.

Wat is een interne criticus? Wat is zelfsabotage en waarom werk jij jezelf tegen? Is het normaal om in jezelf te praten? Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen? Wat is prestatiedruk? Wat betekent jezelf kwijtraken? Wat is levenskunst? Waarom zit Dutch Unlimited Martial Arts niet op sociale media? Wat is de keerzijde van sociale media? Verdoen we onze tijd met overal wat van te vinden? Kan ik mijn kwetsbaarheid omzetten in kracht? Wat betekent face your demons? Leer van je afbijten! Hoe doe je dat? Hoe ga ik om met falen? Wat doet levenshouding?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar