Wat is zelfsabotage en waarom werk jij jezelf tegen?

Wat is zelfsabotage en waarom werk jij jezelf tegen?

23 februari 2024 0

Onszelf saboteren, dat doen we allemaal geregeld. Zelfsabotage is een verraderlijke tegenstander die we allemaal wel eens tegenkomen. Zelfsabotage is een psychologisch patroon dat je kunt ontwikkelen vanuit diepgewortelde negatieve overtuigingen over jezelf. Je kunt zelfsabotage zien als een conflict tussen je huidige persoonlijkheid en de toekomstige jij. Dat ene doel dat je al jaren probeert te bereiken, de carrièreswitch die je wil maken, de kilo’s die je eraf wil hebben. Het lukt je maar niet om de stap te maken; iets houdt je tegen.

Wat drijft ons tot zelfvernietigend gedrag? Vaak zijn er meerdere redenen voor zelfsabotage. Jezelf saboteren doe je om verschillende redenen, waaronder:

  • Zelfhaat is een aanzienlijk element van zelfsaboterend gedrag;
  • We nemen onszelf iets voor en komen deze afspraken dan vervolgens niet na;
  • Een gebrek aan eigenwaarde (Laag zelfbeeld)is ook een grote oorzaak;
  • Angst is vaak een grote factor: angst voor het onbekende, angst om te falen, angst voor succes;
  • Onopgeloste emotionele pijn en (kinder)trauma;
  • Negatieve emoties aangewakkerd door angst en depressie;
  • Alle soorten en maten van uitstelgedrag, vermijdingsgedrag of quitter-gedrag is niemand vreemd;
  • Destructief gedrag zoals middelenmisbruik;
  • Helaas kan het ook in de meest extreme vormen voorkomen, zoals zelfverwonding.

Personen die zichzelf saboteren, willen doelen hebben en kunnen deze rigoureus uitvoeren. Ze worden echter zo gefocust op de obstakels dat zij uiteindelijk helemaal niets doen. We staan onszelf onbewust in de weg in de dromen en doelen die we hebben. Het klinkt heel gemakkelijk, maar steek moeite in het overwinnen van deze zelfsabotage. Een manier om sabotage te stoppen, is door voor jezelf te zorgen en deel te nemen aan het proces van positieve zelfpraat en zelfzorg. Ontdek voor jezelf de verborgen psychologie achter zelfsabotage.

En manier om te stoppen met zelfsabotage kan zijn door te investeren in een mental coach om je leven ten goede te veranderen. Leer hoe je obstakels kunt overwinnen en je eigen succes niet in de weg staat. Krijg weer conrole over jezelf.

Wat is levenskunst? Wat is iron mind conditioning? Wat is een interne criticus? Wat betekent macht der gewoonte? Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen? Wat is veranderingsbereidheid? Wat is quitter-gedrag? Kun je gevechtsbereidheid trainen? Heb je invloed op je eigen mindset? Wat is voorwaartse actie? Wat is trainen op karakter? Wat is een adaptieve mindset? Hoe word je het negatieve stemmetje in je hoofd de baas? Wat betekent face your demons? Kan het stoïcisme helpen voor een ultieme mindset? Welke nadelen heeft zelfmedelijden? Wat is lijden in stilte? Wat betekent het koppie laten hangen? Wat betekent jezelf tegenkomen? Wat betekent een team is zo sterk als de zwakste schakel? Waarom is zelfbeheersing belangrijk? Wat betekent herpakken? Wat betekent verman jezelf? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat is door de pijn heen gaan? Wat is trainen van uitzichtloosheid? Wat is faalangsttraining? Wat betekent regressie in de psychologie? Wat betekent een mentaal breekpunt?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar