Wat betekent macht der gewoonte?
Het belang van gewoonten voor ons gedrag is groot. Ongeveer de helft van ons gedrag bestaat uit gewoontegedrag. Een gewoonte is iets wat je automatisch doet zonder dat je er nog bij nadenkt. Het wordt een routine. Iedereen heeft goede en minder goede gewoontes. Je denkt er niet bij na, daarom vergt bewust veranderen ook energie.
Gewoonten zijn gedragingen die volgen op een situatie (ook wel trigger genoemd) die je zo vaak hebt doorlopen dat je ze automatisch uitvoert, zonder erover na te denken. Gewoontevorming kan ook zijn het werken ‘automatische reacties’ die jij bij jezelf met de jaren hebt ontwikkeld en die je wellicht op een negatieve manier in de weg kunnen zitten.
Een gewoonte voltrekt zich in onze hersenen in niet meer dan drie stappen:
- de aansporing (ik heb een vieze smaak in mijn mond) gevolgd door;
- de routinehandeling (ik neem een kauwgommetje) resulterend in;
- de beloning (dat is lekker fris!).
Je bewust worden van dit proces is een sleutel tot succes op vele gebieden: het kan de productiviteit op vele plekken verhogen en je creativiteit vergroten.
Gewoontevorming is op veel gebieden van toepassing: je tanden poetsen voor het slapen gaan, je kleding opvouwen als je ze uitdoet, aan tafel blijven zitten tot iedereen klaar, de deur checken nadat je deze op slot hebt gedaan & such & more.
Gewoontegedrag is relatief ongevoelig voor de gevolgen van dat gedrag zelf. Dat wil zeggen een gewoonte blijft bestaan ook al heeft die negatieve consequenties. Zoals door eten ook al zit men allang vol.
Een nieuwe gewoonte aanleren:
- Verbind huidige gewoontes met nieuwe;
- Maak het aantrekkelijk voor jezelf;
- Maak het realistisch en haalbaar voor jezelf
- Beloon jezelf!
Met veel geduld en moeite kunnen we uiteindelijk goede gewoontes aanleren en minder goede vermijden. Bij sterk ingeslepen gewoontegedrag werkt ‘overreden’ (goede argumenten) niet. Jij kan dus ook veranderen wie jij bent, met de juiste mindset en handelingen.
Is gedrag ook af te leren? Wat is zelfsabotage en waarom werk jij jezelf tegen? Wat is levenskunst? Wat is veranderingsbereidheid? Wat is quitter-gedrag? Kun je gevechtsbereidheid trainen? Heb je invloed op je eigen mindset? Wat is voorwaartse actie? Wat is trainen op karakter? Wat is een adaptieve mindset? Hoe word je het negatieve stemmetje in je hoofd de baas? Wat betekent face your demons? Kan het stoïcisme helpen voor een ultieme mindset? Welke nadelen heeft zelfmedelijden? Wat is lijden in stilte? Wat betekent het koppie laten hangen? Wat betekent jezelf tegenkomen? Wat betekent een team is zo sterk als de zwakste schakel? Waarom is zelfbeheersing belangrijk? Wat betekent herpakken? Wat betekent verman jezelf? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat is door de pijn heen gaan? Wat is trainen van uitzichtloosheid? Wat is faalangsttraining? Wat betekent regressie in de psychologie? Wat betekent een mentaal breekpunt? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder?