Wat betekent een team is zo sterk als de zwakste schakel?
De keten, de ketting of het team is zo sterk als de zwakste schakel. Is een veel gebruikt en beschreven metafoor. Dat is misschien wel een hele boute uitspraak. Deze uitspraak wordt vaak gehanteerd om uit te drukken dat de meest remmende factor in een team bepalend is voor de uiteindelijke prestatie van het hele team.
Vaak wordt met die remmende factor dat ene teamlid die altijd niet thuis geeft bedoeld. Nét iets vaker ‘nee’ zegt tegen lastige opdrachten of doelen, nét wat vaker ‘voor zichzelf moet zorgen’, ‘zijn of haar grenzen aan moet geven’ of nooit echt meedoet met andere activiteiten die bijdragen aan een teamgevoel.
Simpel gezegd, als de zwakste schakel breekt, breekt de hele ketting! Dat geldt ook voor andere zaken, bijvoorbeeld voor een sportteam, een afdeling, of organisatie. Veel (top)sporters zijn dagelijks bezig met het verbeteren van hun zwakke(re) punten. Het ‘zwakste teamlid’ bepaalt uiteindelijk de kracht van je hele team.
Veel bedrijven, scholen, ouders en sportcoaches richten zich in het proces van het beter maken van hun bedrijf, scholier, kind of atleet op die ene 5 op dat rapport tussen al die 7’s en 8-en. Een nadeel kan zijn dat het beter worden in hetgeen waar je niet goed in bent, dat dit veel energie gaat kosten, frustraties op kan gaan leveren en wellicht zelfs nog je sterke schakels naar beneden kan halen. Wat ook een situatie kan zijn is dat je keisterke mensen bij elkaar hebt die los van elkaar toppers zijn, maar bijvoorbeeld samen totaal geen sterk team. Dus het is vaak genuanceerder dan alleen de zwakste schakel versterken. Werk aan je zwakke schakels, werk nog veel harder aan je sterke schakels.
Wat is trainen op karakter? Wat is een adaptieve mindset? Welke nadelen heeft zelfmedelijden? Wat is orde, tucht en discipline? Wat is veranderingsbereidheid? Wat betekent samen afzien? Wat is door de pijn heen gaan? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat is zelfbeheersing?