Wat betekent kankermongool?

Wat betekent kankermongool?

28 februari 2024 0

Alvast onze welgemeende excuses voor deze monsterlijke binnenkomer! Dit is zeker niet leuk en aan de andere kant is dat het onderdeel everyday life. Betekent ook dat wij dit onder ogen moeten zien, weten dat dit speelt en vooral wat mee moeten gaan doen. We gaan het hebben over het ‘woord’ kankermongool…

Kankermongool is een medisch combinatie scheldwoord die vandaag de dag doorgaans gebruikt wordt in een vlaag van woede en inmiddels is geëvolueerd is tot een everyday life jargon. Het is Nederlandse belediging, waarbij de combinatie van kanker en mongool letterlijk, een mongool die kanker heeft, betekent. Een verstandelijke beperking gepaard met een hele nare en pijnlijke ziekte. Deze is nog uitbreidbaar naar bijvoorbeeld ’vuile kankermongool’. Toch hoor je de laatste jaren steeds meer het woord kanker en is zelf een werkwoord geworden als in “opkankeren” en als bijwoord in “kankermooi”, of “je moet je kankerbek houden”, hoe kwalijk dit ook moge klinken.

Dit geheel valt onder de noemer verbale agressie & geweld en is vooral onnodig en zeer ongewenst. In het Haags zou dit ‘kankâhmegaul’ zijn. Letterlijk vertaald naar het Engels zou het dan “cancer-mongoloid” of “cancer-retard” zijn. Kennelijk is het een nare uitlaatklep voor personen met een vrij opvliegend karakter, die vooral heel veel moeite hebben om zich zelve te beheersen en die vervolgens stranden in dit soort scheldtirades (lees: grenzeloos, schaamteloos en woedend tekeer gaan).

Zo kent iedereen wel iemand in de familie, op school of op werk die de ziekte heeft gehad. Kanker wil je niet horen. Niet als diagnose en ook niet als scheldwoord. Toch is het al jaren een van de meest gebruikte scheldwoorden in Nederland. Het roepen van kankermongool naar een andere persoon getuigt niet echt van kleurrijke woordenschat. Het mag duidelijk zijn dat personen die dit dingen roepen zich totaal niet beseffen wat zij überhaupt roepen, minstens out-of-control zijn en dat dit ook in geen enkele samenleving thuishoort. Je hoeft geen afgestudeerd wetenschapper te zijn om te begrijpen dat je met het roepen van dit soort dingen je 100,00% onderdeel bent van de verhuftering die vandaag de dag alsmaar erger wordt.

Wat betekent verhuftering? Is verhaal halen met persoonlijke knokploeg een wijs besluit? Wat doet verbaal geweld? Wat is straatagressie? Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Doet schelden pijn? Is geweld een taal? Wat vertelt lichaamstaal? Is agressie ook communicatie? Welke vormen van agressie zijn er? Is er verschil tussen bedreigen en intimideren? Boosheid, wat is dat? Wat is frustratieagressie? Wat is een weerbaarheidstrainer? Wat is een agressiecoach? Wat betekent code groen, oranje en rood in agressie? Wat betekent naar elkaar wijzen? Hoe herken je buitenproportioneel geweld? Wat doet stress met goed fatsoen? Neemt het aantal geweldsincidenten in de GGZ toe?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar