Doet schelden pijn?

Doet schelden pijn?

12 juli 2022 0

‘Schelden doet geen pijn’ is de eeuwenoude uitspraak die ieder persoon wel een keer voorbij heeft horen komen in zijn of haar leven. Dat was de old school vuistregel met de gedachte om kleine kinderen te ‘harden’ tegen het pesten van andere kinderen. Je kreeg dan als tip dat je je er gewoon niks van aan moet trekken. Sta eens wat vaker stil bij de effecten van schelden. Omdat het niet fysiek zichtbaar is, gaan we vaak voorbij aan het effect op ons. Wat doet schelden met je? Wat betekent de uitdrukking schelden doet geen pijn? Wil je energie steken in iemand die jou probeert te kwetsen? We weten het inmiddels allemaal wel: schelden doet wel degelijk pijn.

Iedereen zal het erover eens zijn dat het moeilijk is voor een persoon (kinderen en volwassenen) om vol zelfvertrouwen te dealen met het leven, wanneer hij of zij zich gespannen, angstig, ongelukkig, waardeloos of ongeliefd voelt. Er zijn bijna (jammer genoeg) oneindig veel scheldwoorden. Denk aan het woord ‘mongool’, dat is een veelgehoord scheldwoord en was een term van vroeger om personen met mongoloïde idiotie te classificeren met het syndroom van Down. Maar ook de woorden ‘homo’, ‘kankerlijer’, ‘loser’, ‘klootzak’, ‘Gdver’, ‘fck’, en ‘kl*te’ en nog veel meer nare woorden zijn woorden die veelgehoord zijn regelmatig in scheldpartijen vandaag de dag. Het schelden wordt met name gelinkt aan ’emotionele instabiliteit’ en deze personen hebben de eigenschap door sneller te reageren vanuit emotie. Uitgescholden worden, vernederd worden, belachelijk gemaakt worden, heeft grote invloed op een persoon.

Lichamelijke wonden helen, geestelijke wonden blijven altijd bestaan, met alle gevolgen van dien. Je kunt woorden niet ‘deleten’, maar je kunt de gevolgen wel beperken. We merken het allemaal, de verhuftering en de verruwing van onze maatschappij wordt zeker niet minder. We moeten ons de simpele vraag gaan stellen of we een maatschappij waarin we scheldend met elkaar omgaan? Schelden is vandaag de dag weer anders dan vroeger, nu kan het voorbij de voordeur komen en kun je uitgescholden worden door een anoniem account. Vergis je niet in het volgende: ‘schelden’ kunnen we ook naar en tegen onszelf. De kritiek die we op onszelf uiten is soms nog wel ‘harder’ dan wat anderen tegen ons zeggen. Kijk ook eens goed hoe jij jezelf behandeld.

Wat is de week tegen pesten? Wat doet verbaal geweld? Wat betekent verhuftering? Wat is de keerzijde van sociale media? Wat is deëscaleren? Is verhaal halen met persoonlijke knokploeg een wijs besluit? Wat is een agressieprotocol? Hoe komt het dat de verharding in onze samenleving toeneemt? Welke vormen van agressie zijn er? Waarom zijn BOA’s vaker het mikpunt van agressie? Heeft onze politie nog wel grip op problemen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar