Hoe komt het dat de verharding in onze samenleving toeneemt?

Hoe komt het dat de verharding in onze samenleving toeneemt?

8 maart 2022 0

Toenemend ongepolijst gedrag. Je hoort het steeds vaker om je heen: de samenleving verruwt, de samenleving wordt harder. Op dit moment leven we in een maatschappij waar het gevolg van de intolerantie, individualisering en verharding duidelijk merkbaar en voelbaar is. Vraag maar om je heen. De mensen voelen dat de kwaliteit van leven achteruit gaat, maar weten niet precies waar het door komt. Ook is de maatschappij erg aan het verharden: agressie en geweld is bijna de normaalste zaak van de dag en de gunfactor lijkt steeds verder weg te zakken naar nul.

Hoe is deze verruwing van onze samenleving ontstaan? Vooralsnog lijkt het erop dat hufterig gedrag aan het toenemen is en dit vervolgens weer toenemende weerzin en waanzin uitlokt. De anonimiteit en individualisme beginnen de plaats in te nemen van hartelijkheid, elkaar iets gunnen en goed fatsoen. Intolerantie, verruwing, verhuftering en verharding beginnen steeds meer orde van de dag te worden. Je zou je kunnen afvragen welke kant dit op gaat. Door de verhuftering van onze maatschappij gaan ook het gevoel van onveiligheid, het gevoel uitgesloten te worden en dreiging fors toenemen.

Kijk ook naar een fenomeen als sociale media. Je kunt je afvragen of sociale media een structuele bijdrage levert aan frustratieagressie, vervreemding, verhuftering, elkaar uitschelden, elkaar digitaal neersabelen en verharding van ons dagelijks leven. Het lijkt mij goed idee dat hier eens goed naar gekeken gaat worden om eens goed te kijken wat er daadwerkelijk aan de hand is. Dat het aan het gebeuren is maken we dagelijks mee en komt terug in vele nieuwsberichten van everyday life.

Wat betekent verhuftering? Wat is valse sympathie? Ik word online gepest door een anoniem account: wat kun je eraan doen? Wat is straatterreur? Wat doet stress met goed fatsoen? Is verhaal halen met persoonlijke knokploeg een wijs besluit? Wat betekent een kort lontje hebben? Wat is een geweldsuitbarsting? Wat moet je vooral niet doen tijdens een straatgevecht? Wat is zero tolerance? Wat is een dreigcultuur? Wat is straatagressie? Wat is straatintimidatie? Wat is straatgeweld? Neemt het geweld toe op straat? Boosheid, wat is dat? Dreigen hooligans beter te worden met vechten dan politie? Wat is Politiegeweld? Wat zegt de ethiek over zelfverdediging? Wat is een doodsbedreiging?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar