Wat is Politiegeweld?

Wat is Politiegeweld?

30 april 2022 0

Politiegeweld is geweld dat wordt toegepast door handhavers van de wet. De politie is de enige beroepsgroep in Nederland die tijdens het werk geweld mag toepassen. In Nederland wordt term door de Politie zelf gedefinieerd als het geweld dat de Politie volgens de wet mag gebruiken op basis van haar geweldsmonopolie. Een politieagent beschikt de volgende geweldsmiddelen een dienstvuurwapen, pepperspray, een uitschuifbare wapenstok, fysiek geweld, het inzetten van een diensthond en vanaf 1 januari 2022 ook een stroomstootwapen.

Dat betekent niet dat een agent zomaar een wapen mag trekken of iemand tegen de grond mag werken. De burger heeft er recht op behoorlijk behandeld te worden door de overheid. Agenten zijn opgeleid, getraind én getoetst, zodat zij weten welk geweldsmiddel zij onder welke voorwaarden of omstandigheden mogen inzetten. Bij buitenproportioneel of excessief politiegeweld worden de mensenrechten van de slachtoffers geschonden. Politiegeweld kan voor de burger heel ingrijpend zijn. Dit geweld kan fysiek, maar ook psychisch van aard zijn.

Helaas heb ik een persoonlijk ervaring met onnodig politiegeweld. In dit geval ben ik door 2 agenten onnodig en onterecht belaagd. Het lastige is in zo’n situatie, dat beide ambtenaren in functie iets in hun hoofd hebben, zoals de aanname dat een persoon (ik in dit geval) een strafbaar feit gepleegd zou hebben van horen zeggen, maar ook vasthoudend zijn in dat jij degene bent die excessief geweld zou kunnen gaan gebruiken, terwijl zij uiteindelijk degenen zijn die onnodig en onterecht geweld toepassen. Doordat zij in die tunnel zitten met een totaal verkeerde mindset dat jij een geweldpleger bent, dan kost het mateloos veel energie om dit om te keren. Als specialist in omgang met emotie, agressie en geweld zie je dit allemaal gebeuren met je ogen open. Naast dit bovenstaand omschreven incident zijn er inmiddels legio van soortgelijke onnodige schermutselingen bekend geworden. Deze beiden heren denken in zo’n geval naar beste kunnen te handelen, maar zitten totaal fout. Fout bekennen dat doet de Politie natuurlijk niet aan, want zij zijn de geweldsmonopolisten en die dingen gebeuren. De Politie denkt in termen van waar gehakt wordt vallen spaanders. Daarbij was mijn vrouw 100,00% fysiek en mentaal aanwezig tijdens dit verhaal. Het gebeurde voor haar ogen. Alleen tellen zij en haar getuigenverklaring niet als toelaatbare getuige of als overtuigend bewijs, maar valt zij onder het zogeheten verschoningsrecht en heb je uiteindelijk geen poot om op te staan. Zo gaan die dingen, zo blijkt maar weer.

Maar het moge duidelijk zijn dat er algeheel grote zorgen zijn over de toename politiegeweld en eerlijke rechtshandhaving. Daarvoor is transparantie nodig en die is er nu niet en je hebt simpelweg als burger ook geen idee of dit wel of niet onderzocht gaat worden. Wat we zeker weten, ook omdat we dit gewoonweg met grote regelmaat kunnen zien en horen. Politiemensen worden minder goed worden getraind in het omgaan met bepaalde situaties inzake emotie, agressie en geweld en de kwaliteit van het handelen van de Politie wordt zichtbaar minder. Uiteindelijk is hier het laatste woord nog niet over gezegd en geschreven.

Wie handhaaft de handhaving? Wat houdt het geweldsmonopolie in? Heeft onze politie nog wel grip op problemen? Wat lokt agressie uit? Kunnen opgelegde maatregelen leiden tot meer agressie en geweld? Wat is proportioneel geweld? Mag de Politie mag geweld gebruiken? Welke soorten geweld bestaan er? Wat betekent verhuftering? Wat is een nekklem? Wat is de vogelnest-houding? Wat is zero tolerance? Heeft de politie een voorbeeldfunctie? Wat is leading by example?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar