Mag de Politie mag geweld gebruiken?

Mag de Politie mag geweld gebruiken?

14 januari 2022 0

De politie heeft een belangrijke taak: het handhaven van recht, handhaving van de openbare orde en hulpverlening. De burger heeft er recht op behoorlijk behandeld te worden door de overheid. Meestal gebeurt dat ook. Maar het lukt niet altijd. Om die taak uit te voeren, mogen agenten als dat nodig is geweld gebruiken. De politie mag geweld gebruiken in situaties waarin burgers dat niet mogen, dat is het ‘geweldsmonopolie’. De politie gebruikt geregeld geweld tijdens demonstraties. Dat betekend dat de politie in het kader van zijn taak soms geweld mág of zelfs moét toepassen. Geweld mag alleen worden gebruikt als er geen andere opties meer zijn. De regels voor politiegeweld zijn vastgelegd in mensenrechtenverdragen en standaarden en gelden overal ter wereld.

De politie is verplicht om te de-escaleren.

De politie moet bovendien eerst waarschuwen voordat ze overgaat tot het aanwenden van geweld. Je hebt vast wel eens de tekst gehoord: “als u niet meewerkt gebruiken wij geweld”. Als een agent toch zijn wapen moet gebruiken wordt er eerst een waarschuwingsschot gelost. Politiegeweld moet altijd een wettig doel dienen. Een agent moet het gebruik van geweld melden aan de hulpofficier van justitie. Geweld om een bekentenis af te dwingen of om een arrestant ‘een lesje te leren’ is verboden. En geweld moet strikt noodzakelijk zijn. Als het zonder geweld kan, is politiegeweld verboden, oftewel: de mond is het belangrijkste wapen. Noodzakelijk, betekent ook dat de politie niet meer geweld mag gebruiken dan nodig is.

De politie mag bijvoorbeeld niet drie keer slaan als één keer genoeg is. En heel belangrijk: politiegeweld moet altijd proportioneel zijn – het moet in verhouding staan tot het doel. De politie mag een winkeldief die wegrent bijvoorbeeld niet taseren. Het gebruik van een vuurwapen is voor agenten een laatste redmiddel. Het lastige is dat agenten vaak in een fractie van een seconde moeten beslissen over of en hoe ze geweld gaan gebruiken. Een snelle beslissing die vaak grote gevolgen kan hebben, zowel voor de verdachte als voor de agent zelf.

Wat is geweldbeheersing? Wat is Politiegeweld? Wat is geweldbeheersing? Dreigen hooligans beter te worden met vechten dan politie? Wat is een nekklem? Wat is RTGB training? Wat kun je met een stopgesprek? Wat is een HTV opleiding? Wat is proportioneel geweld? Wat is een BOA? Wat betekent ME bij politie? Welke soorten geweld bestaan er? Toezichthouder, handhaver of BOA, wat is het verschil? Heeft de politie een voorbeeldfunctie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar