Wat betekent ME bij politie?

Wat betekent ME bij politie?

14 januari 2022 0

ME is een afkorting voor Mobiele Eenheid. Deze politieagenten hebben een extra opleiding gehad en hebben speciale spullen om rellen te bestrijden, zoals grote schilden, hondenbrigade, traangas, hoogwerkers, hondengeleiders, waterwerpers en zogenaamde gepantserde rupsvoertuigen. De Mobiele Eenheid is een eenheid van de Nederlandse politie en het Korps Politie Suriname waarvan de primaire taak het voorkomen of bestrijden van verstoring van de openbare orde is en wordt ook wel oproerpolitie genoemd.

De ME bestaat uit politieagenten die dit naast hun dagelijkse politiewerk doen. Bij rellen kan het voorkomen dat iemand als ME’er opgeroepen wordt, terwijl diegene zijn andere politiewerk aan het uitvoeren is. Wanneer en hoe ze ingezet worden, beoordeelt de zogeheten driehoek (politie, het Openbaar Ministerie en een lokale overheid) per situatie.

De burgemeester neemt altijd de beslissing of de ME moet worden ingezet. De Koninklijke Marechaussee – militaire politie – helpt daarentegen wel rellen onder controle te houden. Zij vormen ook ME-pelotons. De ME bestaat uit zes groepen van acht personen, inclusief een groepscommandant en de chauffeur van het ME-voertuig. Dit voertuig heeft banden die niet lek kunnen raken en een beschermende laag. Bij grotere acties worden er meerdere groepen ingezet. Die worden door een pelotonscommandant aangestuurd.

Wat is proportioneel geweld? Dreigen hooligans beter te worden met vechten dan politie? Mag de Politie mag geweld gebruiken? Wat is een BOA? Toezichthouder, handhaver of BOA, wat is het verschil? Wat is proportioneel geweld? Waar staat VeVa voor? Waar staat AMO voor? Wanneer ben jij commando-waardig?

Ga hier direct naar ons YouTube-kanaal
This is default text for notification bar