Wat houdt het geweldsmonopolie in?

Wat houdt het geweldsmonopolie in?

24 april 2023 0

De politie heeft in Nederland het zogeheten geweldsmonopolie, wat inhoudt dat de politie in het kader van zijn taak soms geweld mág of zelfs moét toepassen. Een geweldsmonopolie is het alleenrecht van de staat om fysiek geweld en dwang te gebruiken.

Dat mag natuurlijk niet zomaar, het toepassen van geweld is gebonden aan regels en voorwaarden. Die staan beschreven in de Politiewet en in de Ambtsinstructie.

Niet de politie heeft het geweldsmonopolie, de overheid heeft dat. Het is de overheid die de politie toestaat om in bepaalde omstandigheden gepast geweld toe te passen met gebruikmaking van de hulpmiddelen die de overheid voor een goede taakuitoefening ter beschikking stelt.

Mag de Politie mag geweld gebruiken? Wat is geweldbeheersing? Wat is Politiegeweld? Wat is geweldbeheersing? Dreigen hooligans beter te worden met vechten dan politie? Wat is een nekklem? Wat is RTGB training? Wat kun je met een stopgesprek? Wat is een HTV opleiding? Wat is proportioneel geweld? Wat is een BOA? Wat betekent ME bij politie? Welke soorten geweld bestaan er? Toezichthouder, handhaver of BOA, wat is het verschil? Heeft de politie een voorbeeldfunctie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar