Wat is zero tolerance?

Wat is zero tolerance?

25 juni 2022 0

Een nultolerantiebeleid is een beleid waarbij zelfs het kleinste vergrijp bestraft wordt. Met een zerotolerancebeleid wordt een duidelijke grens gesteld. Een zerotolerancebeleid houdt kort gezegd in dat geen enkele overtreding van die specifieke regel wordt toegestaan. Het zero tolerance beleid is erop gericht om ‘grensoverschrijders’ zo snel mogelijk te berechten. Een zero-tolerance beleid heeft zo zijn voor- en nadelen. Voordelen kunnen zijn:

  • Er is duidelijkheid voor alle betrokken partijen. De criminelen, overlastplegers, degenen die er last van hebben en de personen die dit nultolerantiebeleid moeten handhaven.

Nadelen kunnen zijn:

  • Alleen maar een duidelijk zero-tolerance beleid op papier zetten is echt niet genoeg. Je zult het ook strikt moeten handhaven en een follow-up aan moeten geven.
  • Je moet uitkijken dat niet voor alles een zero-tolerance beleid komt. Je bent dan niet meer bezig met de oorzaak en een grote demotivatie voor de personen die wel van goede wil zijn.
  • Je maakt de kans op buitenproportioneel optreden groter juist een zeer averechtse werking hebben. Keihard optreden kan ook tot negatieve tegenreacties leiden.
  • Er wordt eerst gehandeld en dan pas gepraat.

Linksom of rechtsom, het ontzag voor het gezag neemt vandaag de dag af. Een nultolerantiebeleid kan prima werken, maar vergeet vooral niet om parallel uitvoerig en praktisch onderzoek te doen naar de onderliggende oorzaken en daar constructieve acties op te ondernemen. Wat is straftraining? Hoe komt het dat de verharding in onze samenleving toeneemt? Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Wat betekent verhuftering? Wat is een agressieprotocol? Wat is een anti-pestprotocol? Waarom zijn we allen niet lief voor elkaar?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar