Wat is het verschil tussen aanhouden en staandehouden?

Wat is het verschil tussen aanhouden en staandehouden?

30 april 2022 0

De bevoegdheid om iemand ‘staande te houden’ wordt vaak verward met de bevoegdheid iemand ‘aan te houden’. Spreekt de Politie je aan op het feit dat je geen licht hebt op je fiets?

Staande houden is de bevoegdheid van de politie om een verdachte naar zijn NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats, etc.) te vragen (art. 52 Wetboek van Strafvordering). Dan spreken we van staandehouden. Na staandehouden, voor bijvoorbeeld een verkeersovertreding, krijg je van de politie meestal een geldboete. Wordt je betrapt op bijvoorbeeld diefstal?

De politie mag een persoon op verdenking van het plegen van een strafbaar feit aanhouden en verhoren op het politiebureau. Dan spreken we van aanhouding. Aanhouding gaat dus verder dan staandehouden. Je wordt tijdelijk van je vrijheid ‘beroofd’ en moet mee naar het bureau.

Houd er rekening mee dat er ook onrechtmatige staandehoudingen en aanhoudingen bestaan. Het is niet automatisch goed.

Hoeveel boa’s zijn er nodig voor één staandehouding? Wat betekent opschalen? Waarom zijn BOA’s vaker het mikpunt van agressie? Wat is het beginsel van fair play? Wat betekent de uitdrukking ‘assistentie collega!’? Wat betekent verhuftering? Is geweld tegen hulpverleners nog altijd een probleem? Wie handhaaft de handhaving? Wat betekent meer lichtblauw op straat? Wat is straatagressie? Wat betekent VIK bij de Nederlandse Politie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar