Wat betekent meer lichtblauw op straat?
De kreet ‘meer blauw op straat’ kennen we allemaal wel en wordt al decennia geroepen door allerlei politieke partijen. Er wordt mee bedoeld dat de zichtbaarheid van de Nederlandse politie moet worden vergroot door meer wijkagenten en politiesurveillance. ‘Meer lichtblauw op straat’ kennen we nog niet en daarmee wordt bedoeld, netjes en politiek correct gezegd en geschreven, een professionelere en efficiëntere inzet van de buitengewoon opsporingsambtenaren. Meer BOA’s op straat dus. Lichtblauw komt van ‘handhaving’ in hoofdletters op borst en rug, het BOA-logo op de lichtblauwe mouwen.
Als er vaker moeten worden ingegrepen bij horecaoverlast of hangjongeren, hebben burgemeesters vaak de politiecapaciteit niet, terwijl ze wel verantwoordelijk zijn voor de openbare orde. Gemeenten zijn de afgelopen jaren gaan investeren in hun eigen geüniformeerde handhavers op straat. En een ook niet te onderschatten en belangrijke vraag is om te stellen is: Wat wordt nu de daadwerkelijk de hoofdtaak van al dit lichtblauw op straat? De vraag die je ook zou kunnen stellen is of dit meer lichtblauw zicht-en meetbaar leidt tot minder overlast, verloedering en criminaliteit op straat?
Waarom roepen BOA’s tijdens een staandehouding dat zij maar één ding tegelijk kunnen? Is een slagwapen dodelijk? Wekt het bewapenen van BOA’s agressie op? Wat is een BOA? Waarom zijn BOA’s vaker het mikpunt van agressie? Toezichthouder, handhaver of BOA, wat is het verschil? Mag een handhaver geweld gebruiken? Is verhaal halen met persoonlijke knokploeg een wijs besluit?