Is verhaal halen met persoonlijke knokploeg een wijs besluit?

Is verhaal halen met persoonlijke knokploeg een wijs besluit?

3 april 2022 0

Je kunt tegenwoordig geen kant meer op kijken of je leest (hoe spijtig ook) altijd wel iets over ongecontroleerde, onbedachtzame en zinloze agressie op straat, in een winkel, in supermarkt, openbaar vervoer of tegen medewerkers van het gezag of zorg. Stel je nu eens voor. Je kind komt thuis met het verhaal dat hij of zij mishandeld is. Wat doe jij dan als vader of moeder? Je zou jezelf de volgende vragen kunnen stellen:

  1. Ga ik in deze totale paniektoestand, zonder de feiten te kennen, een leger van vrienden en familie bij elkaar ronselen, met als voorgestelde missie mensen te gaan bedreigen en aftuigen?
  2. Ga ik dan met mijn gemobiliseerde team van agressieve slopers vol met adrenaline op een spartaanse manier mijn verhaal halen, waar ik denk dat de oorzaak ligt?
  3. Ziet mijn knokploeg ook geen enkele andere oplossingen, dan alleen frustratieagressie-en geweld terug gaan geven, op jouw instructies, zonder zelf maar iets te checken?
  4. Ga ik of anderen uit deze geronselde knokploeg hard lopen roepen dat je kelen gaat doorsnijden of een pistool gaat halen om kogels door koppen te gaan schieten?

Stel je dan voor dat je op alle deze vragen ‘ja’ als antwoord zou geven, wat zegt dat dan over jou? Dan zou je vervolgens jezelf de volgende vragen kunnen stellen:

  1. Als ik zo doe, denk ik dan nog wel in oplossingen of wil ik alleen maar ordinair andere personen doelloos en agressief bedreigen en aftuigen, mijn eigen gram halen, zonder enig goed verhaal?
  2. Heb ik mezelf dan nog wel onder controle of wil ik simpelweg mijn medemens traumatiseren?
  3. Ben ik dan nog wel geschikt als opvoeder, als voorbeeldfunctie, als medemens, als coach en als kennisoverdrager?
  4. Wat probeer ik nu echt op te lossen? En, werkt het voor me?

Voor je geronselde knokploeg precies diezelfde vragen. Je komt in ieder geval in aanmerking voor openlijke geweldpleging en mishandeling met voorbedachten rade bij de rechter. Lijkt ons dat je dit walgelijke en hufterige gedrag gewoon niet moet willen. Niet voor jezelf en zeker niet wat je uitstraalt en overdraagd aan je omgeving. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om dan te begrijpen dat je 100,00% onderdeel bent van de verhuftering die vandaag de dag alsmaar erger wordt. Ben je dan naar alle redelijkheid en billijkheid mentaal nog wel gezond? En, ben je dan nog echt bezig met constructief oplossen?

Wat betekent verhuftering? Wat is valse sympathie? Wat is frustratieagressie? Wat is actie-intelligentie? Wat is leading by example? Wat is een geweldsuitbarsting? Wat lokt agressie uit? Kan machtsvertoon agressie uitlokken? Kan ik agressie in veel gevallen voorkomen met de juiste omgang en houding? Wat is primair gedrag? Waarom maken we ruzie op straat? Welke soorten geweld bestaan er? Is agressie ook communicatie? Welke vormen van agressie zijn er? Hoe help ik slachtoffers van agressie en geweld op straat? Waarom is zelfbeheersing belangrijk? Wat is zinloos geweld? Wat zegt de ethiek over zelfverdediging? Wat moet je vooral niet doen tijdens een straatgevecht? Waarom helpt het niet om tegen iemand te zeggen ‘doe eens rustig!’? Wat is machogedrag? Kan machtsvertoon agressie uitlokken? Wat doet verbaal geweld? Is er een verschil tussen een gezond en ongezond ego? Wat zijn primaire reflexen? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Hoe leer ik omgaan met emotie, agressie en geweld? Wat is valse sympathie? Wat wordt bedoeld met de uitspraak even dimmen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar