Wat doe je als je wordt bedreigd?
Als iemand dreigt je iets aan te doen, spreken we van een bedreiging. Dit kan heel heftig zijn om te ervaren. Het geeft vaak stress en het kan je bang, verdrietig en boos maken. Je kunt op verschillende plaatsen worden bedreigd. Bijvoorbeeld op het werk, op straat of via social media.
Er is een verschil tussen intimidatie en bedreiging. Net als dat er een verschil in betekenis is tussen je bedreigd voelen en bedreigd worden. Bedreigingen kunnen op diverse manieren worden geuit en zijn soms zeer subtiel. Niet elke bedreiging is echter ook een strafbare bedreiging. Toch is het goed om contact op te nemen met de politie als de bedreiging voor jou serieus is. Je doet aangifte als je wordt bedreigd met:
- de dood of moord;
- ernstig letsel;
- verkrachting of aanranding;
- brandstichting;
- gijzeling
Online aangifte doen kan niet als je bedreigd bent. Als iemand dreigt je iets aan te doen, kan dat hevige emoties opwekken en kan je veiligheidsgevoel een deuk krijgen. Niet alleen politici of bekende Nederlanders krijgen te maken met bedreigingen. Er bestaan verschillende soorten agressie en iedere soort vraagt een andere aanpak. Aangifte doen is dus wel heel belangrijk. Het strafrecht is namelijk afhankelijk van aangiftes. Op bedreiging staan straffen, die lopen uiteen tot maximaal 3 jaar.
Wat betekent bedreigen? Ik voel me onveilig. En nu? Zijn angst en dreiging hetzelfde? Wat is een doodsbedreiging? Wat is een dreigcultuur? Is er verschil tussen bedreigen en intimideren? Wat is poging tot afdreiging? Kun je aangifte doen van bedreiging via social media? Wat is een persoonsgerichte bedreiging?