Wat deden oorlogsvrijwilligers in Nederlands-Indië?

Wat deden oorlogsvrijwilligers in Nederlands-Indië?

23 januari 2024 0

Oorlogsvrwijwilligers, dienstplichtigen, beroepsmilitairen, voor iedereen die na 1945 naar Indonesia wordt uitgezonden is er een duidelijke opdracht. Recht en veiligheid brengen. Het woord oorlog is taboe.

Er worden in 1944 en 1945 oorlogsvrijwilligers (OVW) geworven om de geallieerden te helpen met de bevrijding van Nederland en de strijd tegen Japan. Nederland stuurde bataljons Oorlogsvrijwilligers (OVW’ers)(OVW-bataljons) naar de kolonie. Deze oorlogsvrijwilligers werden ingezet om het KNIL te helpen bij het herstellen van het koloniaal gezag.

Omdat het animo groot is, krijgen deze vrijwilligers eerst een training in Engeland. In totaal zouden circa 25.000 OVW’ers naar Indië gaan. Er zijn overigens ook OVW die terecht komen in Australië. De noodsituatie in Indië bracht het kabinet ertoe de militairen overzee te sturen. Later werden de Oorlogsvrijwilligers in Indië gevolgd door veel grotere aantallen Nederlandse dienstplichtigen (95.000).

In totaal zette Nederland meer dan 200.000 militairen in: ruim 170.000 (Indisch-)Nederlandse en ruim 35.000 Indonesische soldaten.

In de loop van 1948 volgde de demobilisatie van de Oorlogsvrijwilligers. Niet alle OVW’ers werden gerepatrieerd. Sommigen kozen voor verlenging van hun dienstverband en anderen emigreerden.

Wat is KNIL? Werden er ook militairen uit het Nederlandse leger voor een bepaalde periode bij het KNIL gedetacheerd? Waarom praten KNIL militairen niet over vroeger? Wat is de Bersiap-periode? Wat is de betekenis van Merdeka? Wat betekent Tempo Doeloe? Wat waren contractpensions? Wat was de T-Brigade? Wat is een vreemdelingenlegioen? Waarom noemen ze Indo’s pinda’s? Waarom noemen ze Indo’s blauwe? Waar ging de Atjeh oorlog over? Wat werd er afgesproken in het Akkoord van Linggadjati? Wat betekent tjingtjangen? Wie waren het legioen van de rechtvaardige vorst? Wie was klokkenluider Joop Hueting? Wat is Indisch zwijgen? Wat is de link tussen Legionairs en het KNIL? Wat is de Pakan Baroe spoorlijn? Wat wordt er bedoeld met politionele acties? Wat wordt er bedoeld met zuiveringsacties? Wie is Zwarte Sinterklaas? Wat is een spijtoptant? Wat zijn ploppers in Nederlands-Indië? Wat is een Ereteken voor Orde en Vrede?

Wil je meer weten over KNIL of zoek je informatie over een ouder of voorouder die bij het KNIL zat, dan kun je terecht bij Nationaal Archief of Nationaal Militair Museum.

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar