Waarom praten KNIL militairen niet over vroeger?

Waarom praten KNIL militairen niet over vroeger?

9 augustus 2023 0

Ik denk dat ik niks vreemds zeg als ik als puber maar al te graag wilde weten hoe het was in de oorlog waar mijn vader diende. Mijn vader had ik nog nooit, maar echt nog nooit over de oorlog horen praten. Mijn moeder zei altijd dat ik overal over mocht praten, maar nooit mocht vragen naar de oorlog. Zijn armybuddy, die wij beschouwde als oom, waar hij mee gediend had, sprak hier ook nooit over.

Lang zwijgen achter een krant of lang staren in stilte. Al het koloniale opgesloten in stilte, terwijl ik er alles over wilde weten. Nederland stuurde troepen om het gezag in de kolonie te herstellen. Dat ging gepaard met veel geweld. In mijn geval heb ik van mijn lieve vadertje allerlei military martial arts geleerd en brute hand-to-hand close combattechnieken om zo snel mogelijk iemand uit te schakelen.

Mijn broer zei een paar jaren geleden tegen mij dat hij mij wilde beschermen voor deze heftige emoties en gebeurtenissen en zich uitte naar mij toe in samen keiharde military martial arts workouts te doen. Op één of andere manier was er een constante dreiging en gevaren waartegen ik mij zelve moest verdedigen, die elk moment ontstaan. Je pijngrens moest altijd hoger zijn dan hoog. Goed genoeg was ook nooit goed genoeg. Mijn counterattacks en verdedigingstechnieken moesten altijd bruut en keihard zijn. Geen halve maatregelen, maar alles first-time-right.

Hier kan ik achteraf alleen maar heel dankbaar voor zijn, omdat ik een aantal van deze technieken noodzakelijkerwijs heb moeten toepassen om langdurige pesters te laten zien dat ze mij grens waren overschreden. Ook zijn deze geleerde technieken het draagvlak is voor mijn Reality Based Self Defense trainingen voor degenen die bij mij trainen.

Maar praten hierover was geen optie en dat zullen velen anderen in een gelijkwaardige gezinssituatie hetzelfde avonturen of hebben geavontuurd. Het leed heb ik niet meegekregen, wel de nostalgie. De dingen die daar gebeurd zijn waren te vreselijk en het Hollandse onthaal in Nederland bij terugkomst van de veteranen was vernederend en minachtend. De wreedheden waren voor velen te pijnlijk, maar in zeker zin was het zwijgen hierover ook een soort erecode wat je gewoonweg niet deed.

Als je spreekt over het hier en nu, dan komen de oorlogsexcessen uit die tijd stukje bij beetje boven. Er zijn niet voor niets oude krantenkoppen inzake Nederlands-Indië met als titel “geheime rapporten moeten in de openbaarheid komen”. Maar ook in het Nationaal Archief met rijen aan archieven onder de noemer “Excessen in Nederlands-Indië”. Hieronder de Van Rij en Stam Rapporten van de Commissie van onderzoek naar beweerde excessen gepleegd door Nederlandse militairen in Indonesië, 1949-1954. Deze gaan over oorlogsmisdaden van toen en er zit zelf een beperking op de openbaarheid van dit archief. Niet voor niets laat premier Drees deze documenten uit dit hoofdpijn-dossier in een hele diepe en stoffige lade zachtjes uitdoven. Een document wat inmiddels na meer dan 70 jaar naar dato nog steeds beperkingen heeft. Politici verdoezelden hun verantwoordelijkheid voor het geweld in Nederlands-Indië waardoor vooral de militairen in de schijnwerpers stonden. Tegenwoordig is de weg naar openheid anders dan 70 jaar geleden.

Wat is KNIL? Wat is de Bersiap-periode? Wat is de betekenis van Merdeka? Wat betekent Tempo Doeloe? Wat is een vreemdelingenlegioen? Wat zijn Military Martial Arts? Wat zijn jungletrainingen? Wat is hand-to-hand combat training? Wat is een militaire survival training? Waarom noemen ze Indo’s pinda’s? Waarom noemen ze Indo’s blauwe? Wat is Pencak Silat? Wat is Kun Tao? Wat is Pukulan? Wat is het verschil tussen Kendo, Kempo and Kenpo?

Wil je meer weten over KNIL of zoek je informatie over een ouder of voorouder die bij het KNIL zat, dan kun je terecht bij Nationaal Archief of Nationaal Militair Museum.

Ga hier direct naar ons YouTube-kanaal
This is default text for notification bar