Wat is de Bersiap-periode?

Wat is de Bersiap-periode?

9 augustus 2023 0

Een zeer beladen begrip. Bersiap is Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder aanvankelijk met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië.

Op 15 augustus 1945 capituleert Japan en komt er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Dat betekent echter geen einde aan de vijandelijkheden in de Indische archipel. De laatste drie maanden van 1945, de zogenaamde bersiaptijd, werden gekenmerkt door geweld, chaos en anarchie. De uiterst gewelddadige en bloedige Bersiap-periode, die het hevigst was tussen ongeveer oktober 1945 en begin 1946.

Zij kenmerkte zich door dodelijk xenofoob geweld tegen Indische Nederlanders, zowel blanken (Europeanen) als Indo’s (gemengd Europees-Indonesisch), en andere niet-inlanders zoals Chinezen en Europeanen, maar ook tegen Molukkers en andere Indonesiërs die verdacht werden van collaboratie met het koloniale bestuur van Nederlands-Indië.

Straatgevechten braken uit en Nederlandse ex-geïnterneerden in en buiten de kampen werden systematisch aangevallen en beschoten. Gedurende deze periode zijn vele duizenden (Indische) Nederlanders slachtoffer geworden van zeer gewelddadige, Indonesische strijders, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit.

Wat is KNIL? Waarom praten KNIL militairen niet over vroeger? Wat is de betekenis van Merdeka? Wat betekent Tempo Doeloe? Wat is een vreemdelingenlegioen? Wat zijn Military Martial Arts? Wat zijn jungletrainingen? Wat is hand-to-hand combat training? Wat is een militaire survival training? Waarom noemen ze Indo’s pinda’s? Waarom noemen ze Indo’s blauwe? Wat is Pencak Silat? Wat is Kun Tao? Wat is Pukulan? Wat is het verschil tussen Kendo, Kempo and Kenpo?

Ga hier direct naar ons YouTube-kanaal
This is default text for notification bar