Wat is het verschil tussen Nederland en Holland?

Wat is het verschil tussen Nederland en Holland?

9 augustus 2023 0

In het buitenland zeg je voor het gemak “I’m from Holland”, dat kent immers bijna iedereen. De naam Holland roept beelden van kaas, klompen en tulpen op en nog steeds. De naam Holland is afkomstig van Holtland of Holdland, dus: “houtland”. Je roept ook hup Holland hup en je gaat niet hup Nederland hup roepen. Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland.

De officiële naam van ons land is ‘Koninkrijk der Nederlanden’. Met Holland worden slechts 2 provincies : Noord- en Zuid Holland bedoeld. Maar in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden tussen 1588 en 1795 speelde het gewest Holland een grote economische en bestuurlijke rol.

In de Franse tijd wordt de oude Republiek der Nederlanden omgevormd tot een moderne eenheidsstaat. Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810).

Als het aan de overheid ligt, moeten we zeggen “I am from The Netherlands”. Dat is onderdeel van een internationaal marketingplan, het zogeheten rebranding. Dus gewoon kappen met die marketing en design aanstellerij en gewoon lekker Holland blijven zeggen, dat snapt tenminste iedereen.

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar