Waarom schreeuwen en gillen sommige kinderen regelmatig?
Voetbal, verstoppertje, tikkertje… kinderen spelen weer lekker buiten. Maar het lijkt soms alsof kinderen niet meer normaal met elkaar spelen, maar enkel nog schreeuwen en gillen. Je ziet zelden een kind in zijn of haar eentje schreeuwen tijdens het spelen. Geluid produceren is in zo’n geval dus een sociaal gebeuren, vaak gecombineerd met veel energie. Kinderen gillen en schreeuwen vaak wanneer ze in een groep samen zijn. En de hoeveelheid audio verschilt ook per kind. Veel kinderen hebben het schreeuwen nodig (zo lijkt) om zichzelf te manifesteren en te laten zien dat ze er zijn.
Kinderen schreeuwen in tijdens het spelen, in pauzes, voor en na schooltijd en op weg naar het gymlokaal omdat:
- Aandacht te vragen, gezien en gehoord worden,
- Een teken van ongestuurd en onbeheerst gedrag of gebrek aan sociale vaardigheden,
- Aangeleerd gedrag dat ze met schreeuwen wat bereiken of om je zin te krijgen, doet je kind jullie na en hoe hard praten jullie zelf?
- Enthousiasme,
- Aandacht trekken zijn vanuit een falend zelfbeeld, angst, pijn en verdriet,
- Drukke ouders veel minder vaak in de buurt van het kind en kunnen ze het minder corrigeren,
- Omdat er niet gecorrigeerd wordt door leerkrachten er niets van zeggen.
Kinderstemmen zijn vaak hoger dan die van volwassenen, dan lijkt het alsof ze meer lawaai maken. Het grote nadeel is van schreeuwgedrag aangeleerd op jonge leeftijd dat dit tot gevolg kan hebben dat een kind op latere leeftijd ook een volwassen schreeuwer wordt. Laat het niet oplopen. Zeg iets over het gedrag, niet over het kind Als ouder heb je minstens ook de taak hen te leren en te begeleiden dat de volumeknop in de ene situatie op twee hoort te staan en de andere keer op acht kan. Uitleggen waarom het even stiller moet, is daarbij van belang. Daar begin je al van jongs af aan mee. Je begrenst dan hun gedrag en niet de emotie.
Met zindelijk maken doe je een beetje hetzelfde: op een bepaald moment wil je van die luier af, je gaat trainen, je kind gaat op het potje. Je beloont hun goede gedrag en op een gegeven moment heb je de luier niet meer nodig. Je leert je kind dat hij moet opletten als hij oversteekt en niet zomaar de straat op mag hollen als hij op de stoep speelt.
Praat met je kind over zijn of haar gedrag, benoem de emotie en zoek naar een oplossing hoe hij of zij dat de volgende keer kan doen. Daar heb je als ouder overigens wel serieus tijd voor nodig. Hier kom je niet wel met halve maatregelen of geen tijd.
Wat is orde, tucht en discipline? Is schreeuwen goed voor je? Helpt hard grommen, kreunen of schreeuwen tijdens het sporten? Wat zijn universele basisemoties? Wat is de oorzaak van ergens te snel agressief op reageren? Wat doet verbaal geweld? Wat betekent hoog in je emotie zitten? Wat te doen bij een paniekaanval?