Wat is bluffen?

Wat is bluffen?

9 augustus 2023 0

Bluffen is een vorm van misleiding door het opzettelijk wekken van een onjuiste indruk dat de eigen mogelijkheden, prestaties of (onderhandelings)positie beter is dan deze in werkelijkheid is. De opschepper denkt misschien dat mensen een beter beeld van hem of haar krijgen. Het is daarom een geliefde tactiek gebruikt in poker, sommige andere spellen en tijdens onderhandelingen.

Andere woorden voor bluffen zijn grootspraak, grootspreken, opscheppen, pochen, snoeven, snorken, stoffen en zwetsen.

Het bluffen kan geschieden op verbale of op andere wijze. Bluffen vertoont raakvlakken met zowel liegen als opscheppen. Ook loze dreigementen die men niet kan of wil uitvoeren vallen onder de noemer bluf. Bluffen brengt een zeker risico met zich mee, omdat een bluffer die ontmaskerd wordt geloofwaardigheid en sociaal krediet verliest.

Toch is het niet handig om te bluffen. Bedenk ook goed waarover je wil pochen. Denk twee keer na voor je opschept. De kans dat je vroeg of laat door de mand valt en met de billen bloot moet is groot. Bluffen is een vorm van misleiden en daarmee van eenzelfde orde als liegen. Gebakken lucht lijkt misschien in beginsel mooi, maar het leidt uiteindelijk tot niets van betekenis.

Wat betekent hoogmoed? Wat is valse sympathie? Lokt popiejopie doen agressie uit? Wat is machogedrag? Kan machtsvertoon agressie uitlokken? Wat betekent jezelf overschatten? Wanneer heb je last van je ego? Hoe herken je een groot ego? Wat vertelt lichaamstaal? Is er een verschil tussen een gezond en ongezond ego? Is er verschil tussen zelfvertrouwen en ego? Is er verschil tussen zelfrespect en ego?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar