Wat is valse sympathie?

Wat is valse sympathie?

7 april 2024 0

Hou er even rekening mee dat de begrippen sympathie, empathie en compassie nogal eens door elkaar heen worden gebruikt (helaas).

Sympathie stelt ons in staat om de emotionele toestand van anderen te begrijpen. Heb je sympathie voor iemand, dan voel je compassie. Dan wil je de ander gelukkig zien en reageer je zonder al teveel inleving. Sympathie: “Wat vervelend voor je dat je zoveel pijn hebt”, maar je verplaatst je niet echt in de pijn van die ander en eigen ben je opgelucht dat je niet hetzelfde gedoe hebt. Helaas leidt dat tot minder verbinding, omdat je antwoord over jou gaat en niet over de ander. Vaak zegt men dat zij empathie hebben voor bepaalde personen, maar eigenlijk bedoelen ze daar sympathie mee. We kunnen ons simpelweg niet al het leed van de hele wereld aantrekken.

Valse sympathie, ook wel selectieve sympathie genoemd, is flinterdun en leugenachtig, waarachter een enge leegte schuilt. Valse sympathie is geen sympathie. Het is doen alsof je sympathiek bent. Je zegt iets anders dan wat je bedoelt en wat je erbij voelt. Het is je anders voordoen dan je bent. Je speelt dubbel spel. Jij bent op een uitvaart en jij legt het duurst mogelijke rouwboeket of rouwstuk op de kist met daarbij een groot en duidelijk rouwlint erbij met jouw naam erop, zodat jij weet dat iedereen daar weet en ziet dat jij degene bent die dit daar heeft neergelegd.

Hoe interpreteren we een boodschap? Zeker door de komst van social media (en toename van massa media) is het de vraag waarom iemand iets zegt, schrijft of doet. Wat is de achterliggende gedachte? Is het pure zelfprofilering (zelfverheerlijking) of is het een oprechte boodschap?

Maar voor degenen die we in diepgang en intiem kennen, is sympathie (medeleven) onvoldoende. Dit kan zelfs gezien worden als emotionele koudheid. Dan komt empathisch zijn om de hoek kijken. Het stelt ons in staat om op diepere niveaus met anderen te verbinden. We identificeren ons met de emotionele toestand van anderen, maar delen we die ook. Het vermogen hebben om uit de eerste hand te voelen wat anderen ervaren. Het betekent in de huid kruipen van anderen en hun emoties begrijpen en eraan deelnemen.

Kan iemand je ook met vriendelijke woorden onder druk zetten? Wat betekent verhuftering? Wat is primair gedrag? Wat is onsportief gedrag? Wat betekent hoogmoed? Wat betekent jezelf overschatten? Wat is apenrots-gedrag? Wat is bluffen? Wat houdt machtsmisbruik in? Wat is machogedrag? Kan machtsvertoon agressie uitlokken? Wat doet verbaal geweld? Is er een verschil tussen een gezond en ongezond ego? Wat is een adaptieve mindset? Hoe herken je een groot ego? Wat is een Blue Falcon (BF)? Wat betekent publiekelijk voor de leeuwen gegooid worden of afgeslacht worden in de media? Wat betekent Schwalbe? Wat is de keerzijde van sociale media? Waarom zitten miljarden mensen op sociale media? Hoe kun je reageren als iemand je vernedert? Hoe leer ik omgaan met emotie, agressie en geweld? Wat doet een conflictcoach? Hoe komt het dat de verharding in onze samenleving toeneemt? Is agressie ook communicatie? Is verhaal halen met persoonlijke knokploeg een wijs besluit?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar