Wat is primair gedrag?

Wat is primair gedrag?

17 mei 2022 0

Primaire reacties (ongeremd gedrag) zijn reacties die voortkomen vanuit jouw emotie. Emoties zijn subjectieve belevingen en gaan samen met lichamelijke reacties, gelaatsuitdrukkingen en gedrag. Vanuit dat gevoel ondernemen we actie. De eerste drie of vier seconden is de actie vaak onbewust en dat noemen we een primaire reactie. Nu is het belangrijk dat je iets zoekt wat jou rustig maakt, zodat je jezelf kunt beheersen om controle te krijgen over je lichaam en over je emoties. Geef jezelf en je hersenen even de tijd om uit die instinctieve reactie te komen.

Dat wij reageren vanuit onze emoties is niet goed of fout. In het uitoefenen van een beroep is het verschil tussen primair reageren en professioneel reageren belangrijk. Het is er en daar moeten we ons bewust van zijn. Voor personen met een publieke taak, of iemand met een leidinggevende functie of een iemand met een communicatierol (van telefonist, leraar tot baliemedewerker) is contact met de ander vaak een voorwaarde voor het slagen van je opdracht. In bepaalde militaire trainingen zie je dat primair gedrag naar boven komt, door omstandigheden te creëren die de rekruten normaal gesproken niet gewend zijn.

Tijdens bijvoorbeeld beastings, marsen, do or die oefeningen, shock and awe en andere soortgelijke oefeningen, worden status, zekerheid, autonomie, verbinding met anderen en onrecht getriggerd, waardoor je ‘dierlijke’ gedragingen de kop opsteken.

Is gedrag ook af te leren? Wat betekent de aard van het beestje? Wat is de link tussen oorlog en sadisme? Wat is veranderingsbereidheid? Wat is reflex? Wat is machogedrag? Wat betekent face your demons? Wat is zelfbeheersing? Wat is een overlevingsreactie? Wat is zelfredzaamheid? Wat wordt bedoeld met zelfbehoud? Wat is orde, tucht en discipline? Wat te doen bij een paniekaanval? Zijn angst en dreiging hetzelfde? Wat is mental stretching? Is er verschil tussen een instinct-vechter en een combinatie-vechter? Schuilt er in iedere persoon een potentiële moordenaar? Wat is valse sympathie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar