Wat is de link tussen oorlog en sadisme?

Wat is de link tussen oorlog en sadisme?

24 maart 2024 0

Noem een oorlog en er zijn vervolgens altijd wel extreem sadistische verhalen die de kop opsteken van een sadistisch optredende opzichter in een strafkamp of concentratiekamp, of sadistische methoden van een gevreesd militair, een doorgedraaide chef die grossierde in gruwelijkheden, of op totaal zieke en monsterlijke martelingen beluste kampbewakers. Zo zijn er ook gevallen bekend, als zijnde een soort ontgroeningsrituelen, waarin een commandoteamlid onder druk gezet is om een gevangene dood te schieten. Maar ook gevallen waarin gevangenen zijn mishandeld, gemarteld en vernederd. Voorbeelden wereldwijd in overvloed.

Er zijn zelfs verhalen bekend van vele vrouwelijke kampbewaaksters die soms nog wreder waren dan mannen, die zich uit eigen beweging hadden aangemeld. Je zou haast vergeten dat ook vrouwen zich in oorlogstijd bezondigen aan misdaden die niet onderdoen voor die van mannen.

Wat is dat toch in een mens?

Een beul, ook wel scherprechter genoemd, is een man of vrouw die folteringen uitvoert om bekentenissen af te dwingen. De doodstraf en martelpraktijken worden al gebruikt sinds het begin van de wereld. Doorgaan zijn beulen gestoorde kernpsychopaten die hun sadistische fantasieën mogen uitleven, gesteund door een duivelse messiasfiguur.

Maar helaas is de conclusie dat deze duivelse mannen en vrouwen eigenlijk hetzelfde zijn als iedereen: gewone everyday life mensen, niet beter, niet slechter. Maar de setting waarin zij zich begaven waren zij in staat tot ondenkbare gruweldaden.

Beul wordt je echter niet zomaar. In de praktijk ben je niet zomaar van het één in het andere moment een walgelijke en gewetenloze folteraar. Je wordt hier stapje na stapje verder in gesleurd. Eerst toekijken hoe een bepaalde foltertechniek werkt, daarna probeer je het zelf eens, en nog later doe je het met meer en meer vakkennis: deze mannenen vrouwen voelen zich zelf geen sadist, maar wel een expert in ondervragingstechnieken. Hij of zij durft choquerende dingen te doen die anderen doen twijfelen. Deze zieke geesten zien zich zelf als echte moedige vaklui en hun werk is vervolgens status en macht en maken zij genadeloos hun eigen ideologie superieur. Dat mechanisme is universeel en speelt wereldwijd. Bijna een soort van kunstwerk als teken van superioriteit.

De praktijk laat zien dat de meeste beulen volledig doorslaan en vervolgens volstrekt zieke, barbaarse en monsterlijke martelingen of experimenten doen puur en alleen voor hun eigen mentale genot, zonder nog op zoek te zijn naar informatie of een bekentenis. Dit komt door bepaalde overtuigingen te hebben en deze door omstandigheden tot uiting te laten komen.

Wat is een schijnexecutie? Schuilt er in iedere persoon een potentiële moordenaar? Wat doet stress met goed fatsoen? Gaan mannen en vrouwen anders om met stress? Wat is zinloos geweld? Wat is kopschoppen? Is geweld een taal? Wanneer heb je last van je ego? Wat betekent hoogmoed? Wat is frustratieagressie? Wat betekent verhuftering? Wat is Kamp Amersfoort? Wat is de Grüne Polizei? Wat wordt er bedoeld met politionele acties? Wat betekent door het lint gaan? Wat is een woedeaanval? Wat is primair gedrag?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar