Wat betekent hoogmoed?

Wat betekent hoogmoed?

20 oktober 2022 0

Hoogmoed is overschatting van jezelf en je eigen kunnen. Jezelf beter vinden dan anderen. Andere woorden voor hoogmoed zijn arrogantie, egotisme (een egotist heeft het voortdurend over zich zelf en een egoïst denkt alleen aan zijn eigen belang), eigendunk, eigenwaan, ijdelheid, zelfgenoegzaamheid en zelfingenomenheid. ‘Hoogmoed komt voor de val’ betekent eigenlijk: ‘hoogmoed gaat vooraf aan de val’.

Het wordt ook wel geformuleerd als ‘kapsones hebben’: het hoog in de bol hebben, een overdreven hoge dunk van zichzelf.

Er wordt mee bedoeld: als je arrogant bent, denk je dat er niets fout kan gaan. Als er dan toch iets verkeerd gaat, is dat een des te grotere klap. De zonde van hoogmoed is de zonde der zonden. Sint Augustinus van Hippo (354-430 na Christus) schreef: “‘Hoogmoed is het begin van alle zonde”. Hoogmoed of trots is het verlangen om te willen zijn als God. Het is naast je schoenen gaan staan, jezelf opblazen tot proporties die je ware menselijke grenzen overstijgen.

Wat is valse sympathie? Wat betekent jezelf overschatten? Wat is bluffen? Wat is ego? Wat is machogedrag? Lokt popiejopie doen agressie uit? Wat is een adaptieve mindset? Kan machtsvertoon agressie uitlokken? Wat betekent jezelf overschatten?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar