Wat is een overlevingsreactie?
Als er dreigend gevaar op ons afkomt dan zegt ons lichaam instinctief als overlevingsreactie: vechten, vluchten of verstijven. Je lichaam reageert als een automatisch met deze instinctieve reactie en je instinct neemt vervolgens als een ‘automatische piloot’ je handelen over. Het doel: de situatie overleven. Daarom spreken we van overlevingsreacties of instinctieve reacties. Voel je niet schuldig en schaam je niet voor je reactie. Ook niet als anderen zeggen dat je misschien anders had kunnen reageren of handelen. Het kan voorkomen dat je overlevingsreactie anders is dan je had verwacht.
Maar ook in situaties van spanning of conflict reageert je lichaam vaak instinctief. Ook na een ingrijpende gebeurtenis is het heel normaal dat men last kan hebben of krijgen van emoties en stressklachten. Het kan zijn dat je na deze ingrijpende gebeurtenis nieuwe gewoontes krijgt. Je controleert vaker of de deur op slot is, kijkt vaker achterom of let extra op bij het oversteken. Dit zijn normale reacties op een niet normale gebeurtenis. Toch is het lang niet altijd gemakkelijk om niet in die eerste reacties te blijven hangen. Let wel op dat als angst je leven gaat beheersen, dat dit niet wenselijk is en je zeker om hulp moet gaan vragen.
Wat is primair gedrag? Wat is actie-intelligentie? Wat is veranderingsbereidheid? Wat is de relatie tussen angst, spanning en pijn? Wat is zelfbeheersing? Kun je werken aan je zelfvertrouwen door een weerbaarheidstraining? Wat is reflex? Wat is zelfredzaamheid? Wat wordt bedoeld met zelfbehoud? Wat is face your fear twice training? Wat is accelerated response? Wat is action beats reaction?