Wat is actie-intelligentie?

Wat is actie-intelligentie?

21 juli 2023 0

Wat is actie-intelligentie en is het te trainen? Welke persoons- en omgevingsfactoren leiden tot het beste resultaat bij potentieel gevaarlijke situaties?

Een ‘first responder’ moet actie–intelligentie hebben in het benaderen van de persoon of situatie waarbij tact, proportionele afstemming aan de hand van de mate van overtreding, communicatie, daadkracht en meer. Een rol spelen om deze actie optimaal te laten verlopen. Hij of zij moeten kennis, vaardigheden en attitude afstemmen op de actie van de situatie of persoon in de context waarin men op dat moment werkt.

Actie–intelligentie is kort door de bocht gezegd ‘straattaal’ voor een adaptieve expertise met een nadruk op handelen. Actie–intelligentie is dus actie, hetgeen je doet en intelligentie de mate waarin je succes vol bent binnen deze actie. Actie-intelligentie is een samenvoeging van persoonseigenschappen, kennis, vaardigheden, ervaringen en attitude vanuit alle intelligenties welke in een specifieke context efficiënt kunnen zijn of niet. Onder stress kan het zijn dat de toegang tot het denkende deel van de hersenen tijdelijk geblokkeerd wordt. Complexiteit, tijdsdruk, stress of verbondenheid hebben hier grote invloed op. Doorgaans zie je deze terminologie en spreektaal terug bij Defensie en Politie, maar dit is ook van toepassing in het sport en in het dagelijks leven. Deze mannen worden intensief getraind bij diverse situaties de juiste actie te kunnen ondernemen.

In de sport wordt dit doorgaans vertaald als inzicht. Inzicht is naast communicatie een vaardigheid die ondersteunend is binnen het spel. Binnen dit spel wordt tactiek en techniek, door ondersteuning van communicatie en inzicht toegepast. De uitkomst van de snelheid, richting, moment en positie bepalen hierin steeds de kwaliteit van handelen.

Als je kijkt naar de krijgskunst, dan roept Sun Tzu (generaal en militair strateeg) dat morele, intellectuele en toevallige aspecten van de oorlog belangrijker zijn dan de fysieke. Ook was hij ervan overtuigd dat zorgvuldige planning, gebaseerd op goede informatie over de tegenstander, in belangrijke mate zou bijdragen aan een snelle militaire beslissing.

Wat is HSRT? Wat is gevechtsbereidheid? Wat is de oorzaak van ergens te snel agressief op reageren? Wat is de betekenis van het SAID-principe? Wat zijn inzettrainingen? Wat is (CSR) Combat Stress Reaction? Wat is veranderingsbereidheid? Wat is iron mind conditioning? Wat is de Blitzkrieg tactiek? Wat doet stress met goed fatsoen? Wat is beasting? Wat is shock and awe training? Is hardheid belangrijk? Wat zijn Military Martial Arts? Wat zijn body hardening techniques? Wat is door de pijn heen gaan? Wat is marsen? Kun je gevechtsbereidheid trainen? Wat is trainen van uitzichtloosheid? Wat is de natte cross? Wat is padded assailant training? Wat is reality based self defense training? Wat betekent alles geven? Wat is orde, tucht en discipline? Vechtsport als therapie: wat is dat? Wat betekent herpakken? Wat moet je weten over incasseringsvermogen? Is er verschil tussen een instinct-vechter en een combinatie-vechter? Wat doet stress met je in een gevechtssituatie? Wat is een Quick Reaction Alert (QRA)? Wat is emergency readiness mindset?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar