Wat is de betekenis van het SAID-principe?

Wat is de betekenis van het SAID-principe?

28 juli 2023 0

Het SAID-principe is een van de belangrijkste basisconcepten in de sportwetenschap. Het is een acroniem dat staat voor Specific Adaptation to Imposed Demand.

Neem deze mindset met je mee: “You can only fight the way you practice“.

Het SAID-principe stelt simpelweg dat de manier waarop je traint, de manier is waarop je presteert. Denk hierbij aan de hoeken waaronder je traint, de spiercontracties die je oplegt en de snelheid waarmee je traint. Je training moet dus in harmonie zijn met het gewenste resultaat.

Bij fysieke revalidatie en sporttraining stelt het SAID-principe dat het menselijk lichaam zich specifiek aanpast aan opgelegde eisen. Het toont aan dat, gegeven de stressoren van het menselijk systeem, of het nu biomechanisch of neurologisch is, er een specifieke aanpassing zal zijn aan de opgelegde eisen (stress).

Het aanpassingsproces vindt niet plaats door een bepaald mechanisme – het is een algemene tendens van het lichaam die wordt uitgespeeld in ontelbare afzonderlijke mechanismen. Hoewel het bijna onmogelijk is om al deze afzonderlijke mechanismen bij het opstellen van een trainingsprogramma te begrijpen en er rekening mee te houden, is het algemene SAID-principe gemakkelijk te onthouden – het betekent dat het lichaam altijd probeert beter te worden in precies wat je oefent.

Stress in de juiste hoeveelheid betekent simpelweg niet te veel en niet te weinig. Als er niet voldoende stress is, zal er geen aanpassing zijn en als er te veel stress is, krijg je blessures of burn-out. Als we bijvoorbeeld praten over iron body martial arts en je wilt aan iron bone conditioning gaan doen en je beenderen versterken, zal het niet helpen om erop te tikken met je vinger. Als je al jaren aan het skeeleren bent zonder verbetering in je snelheid of uithoudingsvermogen, dan stel je jezelf misschien niet bloot aan voldoende stress om het lichaam aan te moedigen de aanpassingen op te bouwen die skeelersucces mogelijk maken.

Aan de andere kant kan het zijn dat je er niet in slaagt om te verbeteren omdat elke training te stressvol is en het lichaam daarom niet volledig herstelt voor de volgende training en in plaats daarvan alleen maar chronisch letsel ontwikkelt.

Doe je moeite voor je trainingen, maar krijg je niet de resultaten die je verdient? Je gebrek aan vooruitgang kan heel goed te maken hebben met de samenstelling van je oefenprogramma.

De basisregel om ergens beter in te worden is om de moeilijkheidsgraad van de training te blijven verhogen zonder gekwetst of oververmoeid te raken.

Wat is het verschil tussen bewegen, sporten en trainen? Wat is stress? Wat is een adaptieve mindset? Wat is gevechtsbereidheid? Wat doet stress met je in een gevechtssituatie? Gaan mannen en vrouwen anders om met stress? Wat doet stress met goed fatsoen? Wat is (CSR) Combat Stress Reaction? Wat is actie-intelligentie? Wat is de oorzaak van ergens te snel agressief op reageren? Kun je gevechtsbereidheid trainen? Wat is muscle memory of spiergeheugen? Is het huishouden doen ook sport?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar