Wat is het verschil tussen bewegen, sporten en trainen?

Wat is het verschil tussen bewegen, sporten en trainen?

7 juli 2022 0

Bewegen is vooral functioneel en sporten is over het algemeen meer doelgericht en intensiever. Bewegen is noodzakelijk en sporten is optioneel. Regelmatig bewegen kan ook uitmonden in sporten of een hobby of in doelen te behalen. Denk hierbij aan huishoudelijk werk, fietsen naar je werk, boodschappen doen, dansen, wandelen met de hond, tuinieren en traplopen. Dus bewegen is dus noodzakelijk voor een gezonde levensstijl en sporten niet. Wanneer beweging een gestructureerd karakter vertoond, spreek je van sporten.

Wanneer je gericht en bewust inspanningen levert met als doel om veranderingen te realiseren, spreek je van trainen. Dit kan zijn het opbouwen van spiermassa, het kwijtraken van ongewenst buikvet, afslanken, het verbeteren van de bewegingskwaliteit of het bereiken van een gewenst vetpercentage. Een belangrijk kenmerk van trainen is je persoonlijke grenzen opzoeken en (even) over deze grenzen gaan. Elk individu interpreteert de begrippen bewegen, sporten en trainen op zijn/haar eigen manier en worden ook dikwijls door elkaar gehaald.

Wat is de betekenis van het SAID-principe? Is het huishouden doen ook sport? Wat is ontspanning door inspanning? Fit worden zonder sporten, hoe doe je dat? Heeft leefstijl invloed op je mentale en fysieke gezondheid? Welke brandstof heb ik nodig tijdens het sporten? Wat is multisport?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar