Is het huishouden doen ook sport?

Is het huishouden doen ook sport?

28 februari 2022 0

Aan sport wordt al eeuwenlang gedaan. Sporten heeft een goede invloed om de gezondheid, dat staat als een paal boven water. Wat je regelmatig hoort is dat huishoudelijke taken zoals de badkamer schoonmaken, de vloer schrobben, dweilen, ramen lappen, stofzuigen, afstoffen, afwassen, strijken, de was doen, het bed opmaken en koken net zo goed zijn als sport. Zo wordt er ook geroepen dat de hele dag achter je peuter aan rennen, de boodschappen doen of in de tuin werken ook sport is. Waar of niet waar? Is het huishouden doen het nieuwe joggen? Laten we het andersom stellen! Wil je iets sport gaan noemen, zie dan een minimale vereisten:

  • Het is ter ontspanning of als beroep
  • De intensiteit waarin je dit doet
  • De mate waarin je dit volhoudt
  • Toename van je hartslag
  • Conditie en vaardigheden (en het bevorderen hiervan)

Of deze extra activiteiten het verschil gaan maken? Veel hangt af van hoe intens je poetst en hoe lang je dat volhoudt. Overigens gaat het dan enkel over taken die je hartslag verhogen en je lichtjes doen zweten. Ben je tijdens het huishouden, tuinieren of met je kids spelen bewust van de spieren in je lichaam en gebruik je ze ook? Bovendien raadt de WHO aan om minstens 2 keer per week aan krachttraining te doen, wat zeker niet iedereen haalt. Zo heeft een ieder zijn eigen visie op en mening over sport. Het is en blijft moeilijk om tot een eenduidige definitie van het begrip sport te komen. Er zijn altijd uitzonderingsgevallen die niet in een definitie te vatten zijn. Wat in ieder geval zeker is, is dat niet iedereen heeft zin in de sportschool of om aan een sport te gaan doen.

Wat is het verschil tussen bewegen, sporten en trainen? Wat is de betekenis van het SAID-principe? Waarom is ‘geen tijd om te sporten’ nooit een goed excuus? Zijn vitaal en fit zijn hetzelfde? Zijn gezond en fit zijn hetzelfde?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar