Wat is de reden dat mensen gaan pesten?

Wat is de reden dat mensen gaan pesten?

1 maart 2022 0

Inzicht in de beweegredenen van pesters kan helpen om pestgedrag beter te begrijpen, en effectiever aan te pakken. Degene die gepest wordt kan niet voor zichzelf opkomen, daarom is de macht bij pesten niet gelijk verdeeld. En heeft heel veel gevolgen voor iemand, vaak op dat moment, maar in de toekomst soms nog veel meer. Oorzaken van pesten:

  • Concurrentiedrang, jaloezie, verveling, of om frustratie af te reageren. 
  • De dader is vroeger zelf gepest of bang gepest te worden. Dan probeert hij of zij de aandacht van mogelijke pesters af te leiden door iemand anders te pesten. Zij worden ook wel ‘bully-victims’ genoemd. Het pesten kan voor hen ook een manier zijn om een betere sociale positie te krijgen.
  • Als een kind pest, kan er mogelijk sprake zijn van een gebrek aan warmte en geborgenheid in het gezin, of dat in het gezin agressief gedrag wordt toegestaan. 
  • Groepsgedrag kan een rol spelen: de ‘leiders’ van een groep moedigen de anderen aan om de ‘underdog’ te pesten. 
  • Soms pesten mensen vanuit een sociale onhandigheid en is de pester zich niet bewust van het effect op de ander, denkt hij /zij dat het een normale manier is van grapjes maken die ‘moeten kunnen’. 
  • Omdat iemand er anders uit ziet, zoals, rood haar, een beugel, een bril, iemand die scheel kijkt, die andere kleding draagt, of omdat iemand uit een ander land komt.
  • Meest voorkomende reden is dat iemand verlegen is, waardoor iemand een makkelijk slachtoffer van pesten wordt.

Pesten kan overal voorkomen: op het schoolplein, op de werkvloer en ook in het verzorgingshuis. Jongeren en kinderen die anderen pesten, weten hun slachtoffers goed te kiezen. Meestal hebben ze het gemunt op leden van de groep die een beetje anders zijn. Ze weten dat dat de makkelijkste prooien zijn. Pesten kan mensen die gepest worden tot wanhoop drijven.

Ik word online gepest door een anoniem account: wat kun je eraan doen? Wat is de week tegen pesten? Wat verstaan we onder pesten? Wat zijn de gevolgen van pesten? Wat doet pesten met een kind? Hoe is het vandaag de dag gesteld met pesten? Hoe kun je reageren als iemand je vernedert? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland? Mag jouw gepeste kind terugslaan? Doet schelden pijn? Wat doet verbaal geweld? Heb ik gebrek aan weerbaarheid?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar