Wat verstaan we onder pesten?

Wat verstaan we onder pesten?

19 augustus 2021 0

Pesten is herhaald ongewenst negatief gedrag, waartegen iemand niet in staat is zich te verdedigen. Dit kunnen bijvoorbeeld kleinerende en vernederende opmerkingen zijn, voortdurend kritiek geven, fysiek aanvallen of bedreigen met geweld. Ook iemand isoleren, buitensluiten en negeren of roddelen, het verspreiden van kwaadaardige geruchten, leugens en valse beschuldigingen valt onder pesten. Er bestaan veel vormen van pesten en een grapje onderling kan natuurlijk altijd. Maar sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen, en als het uit de hand loopt is er snel sprake van ongewenst pest gedrag. Wat verstaan we onder pesten?

  • Bespotten: constant grappen maken vanwege iemands uiterlijk, gedrag of privésituatie.
  • Roddelen: van één persoon alleen constant de negatieve kanten belichten.
  • Isoleren: steeds dezelfde persoon negeren in gesprekken en niet meevragen voor de lunch.
  • Chanteren: iemand dreigen om zijn fouten aan de manager door te geven bijvoorbeeld.
  • Lichamelijk geweld: iemand duwen, fysiek pijn doen of opsluiten.
  • Seksuele intimidatie: intimiderende en kleinerende opmerkingen maken of ongewenst aanraken.

Pesten stopt niet vanzelf. Pesten is een serieus probleem wat vaker voorkomt dan velen denken. Je kunt veel last van pesten hebben en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Pestgedrag aanpakken is daarom erg belangrijk.

Ik word online gepest door een anoniem account: wat kun je eraan doen? Wat is de week tegen pesten? Hoe word ik sterker, weerbaarder en assertiever? Wat is een anti-pestprotocol? Kun je werken aan je zelfvertrouwen door een weerbaarheidstraining? Wat is een VCP? Wat is NOCNSF? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland? Wat doet de Dopingautoriteit? Wat is topsport? Wat is sportpsychologie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar