Ik word online gepest door een anoniem account: wat kun je eraan doen?
De afgelopen decennia is pesten (zoals bij veel ouders bekend) drastisch veranderd en gebeurt het niet meer alleen in de vorm van naschoolse pesterijen, op het schoolplein of vervelende opmerkingen tijdens de pauze.
Cyberpesten, ook wel online of digitaal pesten, komt voor in veel verschillende vormen en komt steeds vaker voor. Nu bijna iedereen een smartphone heeft, is het namelijk heel makkelijk om iemand te pesten. Met één druk op de knop verstuur je (anoniem) een berichtje naar heel veel mensen. Ook stalking, bedreiging en chantage, zijn vormen van cyberpesten.
- De pester kan anoniem blijven en durft daarmee verder te gaan;
- Het pesten kan het op elk moment doorgaan, wat de kwetsbaarheid van het slachtoffer vergroot;
- Het pesten vindt online pesten op afstand plaats, waardoor de impact minder zichtbaar is en het pesten ernstiger kan worden. Als het pesten ook op openbare platforms gebeurt, kan het een groot publiek bereiken;
- Het pesten kan lang voortduren omdat het gedeelde materiaal op internet blijft staan;
- Het pesten kan online en anoniem gebeuren via nepaccounts, wat pesters een gevoel van minder toezicht geeft;
- Anonieme online pesters blijven bewust anoniem, hoewel zij doorgaans hun slachtoffers in het echte leven kennen.
Online pestgedrag kan grote gevolgen hebben. Online pesten kan bijvoorbeeld via (anonieme) nepaccounts, waarmee je moeilijk kunt achterhalen wie er pest. Door de anonimiteit voelen pesters zich minder snel bekeken, waardoor zij online verder gaan dan bijvoorbeeld op het schoolplein. Sommige online pesters houden hun identiteit bovendien bewust achter. De beste manier om als ouder of kind cyberpesten te stoppen, is om er zoveel mogelijk over te weten.
- Deel nooit privégegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer of de naam van je school;
- Vraag hulp, benoem en bespreek het pestgedrag waarmee je wordt geconfronteerd;
- Check het anti-pestprotocol, de gedragsregels en afspraken die gelden op de plek waar je gepest wordt;
- Weet waar je terechtkan. Zorg voor korte lijnen met externe hulpverleners zoals jongerenwerk, politie en GGD;
- Bewaar alle berichten, sms’jes en communicatie van de cyberbully door schermafbeeldingen of foto’s te maken. Zorg er dan ook voor dat je het tijdstip en de datum, en alle andere relevante informatie noteert. Dit kan tijdens een rechtszaak namelijk van pas komen. Overhandig alles aan de schooldirectie en schakel in ernstige gevallen ook de politie in. In sommige gevallen overschrijdt cyberpesten de grens tussen ergernis en strafbare intimidatie;
- Ga niet mee in het online pesten. Probeer niet te reageren. Blokkeer en rapporteer;
- Zorg dat je niet alleen bent. Vraag je vrienden of vriendinnen je te helpen het pesten te stoppen;
- Geef jezelf niet de schuld.
Het is dus belangrijk om iemand die gepest wordt serieus te nemen. Bij online pesten is er meestal bewijs. Daarmee kan sneller duidelijk zijn wie er bij de pestsituatie betrokken zijn.
Discriminatie, belediging, laster, smaad, stalken, hacken en shamesexting zijn strafbaar. Online zoeken kinderen grenzen op, net zoals ze dat offline doen. Alleen gaan ze online makkelijker een stapje verder. Ze zien mogelijk grensoverschrijdende en strafbare beelden beelden die ze gezien hun leeftijd en ontwikkeling niet altijd op waarde kunnen schatten. Deze worden gemakkelijk gedeeld en doorgestuurd, zonder dat kinderen de gevolgen daarvan overzien of zich realiseren dat ze in sommige gevallen strafbare feiten plegen.
Hoe is het vandaag de dag gesteld met pesten? Wat zijn de gevolgen van pesten? Wat is de reden dat mensen gaan pesten? Wat is de keerzijde van sociale media? Kan ik online pestkoppen bestrijden? Doet schelden pijn? Wat betekent verhuftering? Wat is een dreigcultuur? Kun je aangifte doen van bedreiging via social media? Wat is een trollenleger? Wat is digitale zelfverdediging? Wat is doxing? Hoe kan ik omgaan met online agressie? Wat is stalking? Wat is bodyshaming?