Wat is de keerzijde van sociale media?

Wat is de keerzijde van sociale media?

20 september 2021 0

Social media is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De intermenselijke interactie vindt in toenemende mate plaats via sociale platformen en kanalen. De dag is nog maar net begonnen en jij hebt al minstens vijf keer je telefoon gecheckt. Even een vakantiefoto plaatsen op Instagram, Snapchat of TikTok, de ervaringen op een evenement delen op Twitter, de avonturen van vrienden leuk vinden op Facebook of jouw bevindingen publiceren op LinkedIn, het is de normaalste zaak van de wereld geworden. Maar social media heeft ook zeker een keerzijde.

Waar volwassenen geacht mogen worden de grenzen te kennen van de nieuwe media, zijn kinderen en jongeren uiterst kwetsbaar. Kinderen en jongeren liegen op sociale media over hun leeftijd en delen te veel gevoelige gegevens. Kinderen en jongeren gebruiken internet om met anderen verbinding te maken en te communiceren. Dit is voor hen de belangrijkste online activiteit. Jongeren die actief zijn op sociale netwerken, blijken daar vervolgens teveel persoonlijke informatie te delen. Velen doen dit zonder te beseffen dat de informatie die ze delen ook kan worden gezien en gebruikt door potentieel gevaarlijke personen.

Omdat kinderen en jongeren al deze informatie online plaatsen, beschikken criminelen over een schat aan gegevens om van te profiteren. Altijd maar online en bereikbaar zijn en continu behoefte aan bevestiging via sociale media. Het is inmiddels normaal geworden. Een valse voorstelling van realiteit, té prestatiegericht, véél gericht op om het tegen elkaar op te nemen, té perfect, té wow, alles cumbaya en té zwart wit en creëert hiermee ook veel onrust en stress. Social media heeft de drempel om iemand compleet tot aan de grond af te branden verlaagd tot de hoogte van een pepernoot. De invloed van social media op de jeugd is niet te onderschatten.

Dagelijks posten vele influencers, vloggers en bloggers foto’s, filmpjes en berichten die voor heel veel jongeren niet mogen ontbreken tijdens een dag op school. Deze posts kunnen voor inspiratie en creativiteit bij de jeugd zorgen. Maar dan is er nog de donkere kant van sociale media. Zo kan social media de schoolprestaties van kinderen en jongeren die er te veel ermee bezig zijn danig doen kelderen.

En dan hebben we het nog niet eens over cyberpesten op school gehad en wat het kan doen met hun eetgedrag en hun zelfbeeld! Social media maakt ook graag gebruik van bekende mensen die er blijkbaar plots allemaal een extreem sportieve levensstijl op nahouden, supergezond zijn, terwijl het er in realiteit maar enkelen zijn die echt veel sporten en het voor de meesten maar een momentopname is die eigenlijk even vergankelijk is als een modebeeld.

Het is zoals alles in everyday life, zoek de nuances, laat je niet misleiden door opgedrongen modeverschijnselen, hypes, perfecte plaatjes, maar zoek je eigen perceptie van waarheid en laat je vooral niet door een social media mindset beperken in je gevoelsbeleving. Maar ook ontwikkelingen zoals illegale vechtpartijen die live worden gestreamd op Instagram. De zogeheten ‘Hoodfights’ zijn trendy op social media en de politie maakt zich er zorgen over. Politie en gemeenten zien de ontwikkeling met lede ogen aan.

Ik word online gepest door een anoniem account: wat kun je eraan doen? Wat betekent publiekelijk voor de leeuwen gegooid worden of afgeslacht worden in de media? Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen? Waarom zijn we tegenwoordig zo snel afgeleid? Wat is een dreigcultuur? Hoe komt het dat de verharding in onze samenleving toeneemt? Waarom zit Dutch Unlimited Martial Arts niet op sociale media? Wat is doxing? Waarom zitten miljarden mensen op sociale media? Wat de grootste problemen van deze tijd? Wat is King Of The Streets? Wat zijn hoodfights? Kan ik online pestkoppen bestrijden? Is het strafbaar om iemand te filmen? Hoe ga je om met de AVG?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar