Wat is Pukulan?

Wat is Pukulan?

21 september 2021 0

Pukulan (Poekoelan) Kemajoran is ontwikkeld gedurende de VOC-tijd in toenmalig Nederlands-Indië door de Indo’s. Een mix van het Europese boksen, het Indonesische Pencak Silat, en het Chinese Kun Tao en Kung Fu. Waar zowel beweging, techniek en sierlijkheid een rol speelt, maar ook hard en gericht aanvallen.

Een systeem om jezelf te verdedigen, zowel gewapend als ongewapend. Pukulan is vergelijkbaar met Pencak Silat. Poekoelan is een Indonesische vechtkunst die wordt gezien als een van de hardste en zwaarste zelfverdedigingkunsten. Poekoelan Kemajoran is nooit omgevormd naar sport. Zo zijn er geen delen van het lichaam die we “niet” mogen raken. Pukulan werd vroeger niet in het openbaar geleerd, maar alleen binnen de familie. Als vechter bleef je in leven, dus was het niet handig om je handige trucs met anderen te delen. Die konden dan weer tegen je gebruikt worden.

De traditie om het binnen de familie te houden, kwam met de Indo’s naar Nederland. Omdat je een mat van twee bij twee meter nodig hebt, kan je het ook prima in je woonkamer of op zolder leren. Een aantal vormen werden later klassikaal aangeboden. Maar in een schoolsysteem leer je het anders dan één op één. Daarmee is kennis verloren gegaan.

Wat is Pencak Silat? Wat is Kun Tao? Welke vechtsporten zijn er? Vechtsporten en vechtkunst hetzelfde? Wat is CQC? Wat is KNIL? Wat zijn jungletrainingen? Wat zijn Military Martial Arts? Wat is Raw Silat? Wat is Tarung Derajat? Wat betekent ijzeren vuisten training? Wat is CCT?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar