Wat is Kun Tao?

Wat is Kun Tao?

21 juli 2021 0

Kun Tao (Kuntao, Kuntaw, Kun Tau, Kuen Tao, Koon Tao) is een vechtsportsysteem dat teruggaat tot de zuidelijke Shaolin-tempel van het oude China. Kun Tao is een Hokkien-term voor de vechtsporten van de Chinese gemeenschap in Zuidoost-Azië, met name de Maleisische Archipel. Door handel migreerde het via Indonesië en later naar Mindanao [Filippijnen]. Kuntao betekent ‘manier van de vuist’ (“way of the fist”).

Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 keerden veel Indonesische Nederlanders terug naar Nederland en brachten hun kennis van het Indonesische Kun Tao mee naar Nederland. Deze kunst raakte in Nederland bekend onder de naam Shaolin Kempo.

‘Ons’ Kuntao-systeem bevat elementen van het Indonesische Silat en KNIL miltary martial arts. De versie die ik als kind heb meegekregen van mijn eigen ouders. In mijn perceptie van de realiteit vooral kijkend door een Nederlands-Indische bril en meer een brute military hand to hand martial arts. Elementen van Indonesisch Silat, handaanvallen, traptechnieken en worstelen.

Onze vader diende in het KNIL, Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Bekend om hun extreme oefeningen, het verleggen van grenzen en brute hand to hand (CQC) gevechtstechnieken. Ons moeder beoefende Kun Tao met haar Chinese vader. Mijn moeder is half Indonesisch en half Chinees. Iets wat zij van haar Chinese vader heeft geleerd. Voor mij staat Kun Tao als een brute, snelle en effectieve gevechtsmethode om snel je doel(en) te bereiken en dat is met name om jezelf in veiligheid te brengen.

Het is niet echt een bekende tak van sport. Het Kun Tao wat wij kennen maakt veel gebruik van rondgaande bewegingen. Kenmerkend voor Kun Tao is het wegstappen uit de aanvalslijn en de explosieve reactie op een aanval door een salvo van tegenaanvallen op kwetsbare punten van een tegenstander.

Mede hierom zou je mij kunnen kennen als ‘Jacky the Dutch iron fist‘. In mijn geval was dat met als mede-draagvlak het Iron Body Martial Arts (inclusief iron mind conditioning), ook van mijn ouders geleerd, waarin je met brute ijzeren vuist klappen en trappen de tegenstander uitschakelt. Je hebt geen slagwapen nodig, want je ijzeren vuisten en onderarmen zijn als brute slagwapens om full damage mee aan te richten of jezelf mee te verdedigen.

De van oorsprong Chinese immigranten beoefenden deze gevechtskunst in besloten gemeenschap. Van generatie op generatie werd het Kun Tao overgeërfd. In de loop der tijd werden ook “buitenstaanders” toegelaten tot deze gemeenschap en werd het Kun Tao over een breder publiek verspreid. De Indisch-Nederlanders behoorden ook tot deze groep. In het oud Nederlands-Indië werd ook de martial art Pencak Silat beoefend. Vaak hoor je termen Kun Tao, Pencak Silat en Pukulan door elkaar.

Pencak Silat heeft zomaar 200 verschillende stijlen afhankelijk van de stam waar het vandaan kwam of werd beoefend. Gezien vanuit onze ogen is er dus een overlapping van Kun Tao met Nederlands- Indië invloeden van het Pencak Silat en het Chinese Kungfu. Zelf kom ik uit 1970, dus Kun Tao scholen waren en niet behalve dat ik dit vanuit huis heb meegekregen.

Vanaf 1983 begonnen er zachtjes aan Pencak Silat scholen naar Nederland te komen. Puur een achtergrond kwestie, los van wat feitelijk de definitie is van Kun Tao.

Welke vechtsporten zijn er? Vechtsporten en vechtkunst hetzelfde? Wat betekent ijzeren vuisten training? Wat is Pencak Silat? Wat is Pukulan? Wat is Raw Silat? Wat is Tarung Derajat? Wat is het verschil tussen Kendo, Kempo and Kenpo? Wat is CQC? Wat is KNIL? Wat zijn jungletrainingen? Wat zijn Military Martial Arts?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar